CAMPANIA „VINO CU MINE, ŞCOALA E ŞI PENTRU TINE!”

Copiii cu nevoi speciale din R. Moldova au şansa de a fi integraţi mai uşor în sistemul educaţional. Strategia face parte din campania naţională „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine!”, lansată, pe 30 aprilie, de Ministerul Educaţiei, cu sprijinul UNICEF Moldova.

În cadrul evenimentului de lansare, organizatorii au declarat că-şi propun ca mesajele campaniei să ajungă în fiecare clasă din ţară. Astfel, pe parcursul desfăşurării programului, vor fi organizate seminarii şi grupuri de discuţii cu elevii, părinţii şi profesorii în vederea promovării dialogului la nivel naţional referitor la importanţa incluziunii educaţionale. „O includere reuşită a acestor copii în şcoli depinde de capacitatea lor de integrare şi de capacitatea familiei şi instituţiilor de învăţămînt să susţină această integrare”, a menţionat ministrul Educaţiei în exerciţiu, Maia Sandu.

Potrivit datelor UNICEF Moldova, în ţară sînt peste 5800 de copii cu necesităţi speciale care nu merg la şcoală. Cifra este şi mai mare atunci cînd vorbim despre copii cu dizabilităţi care frecventează şcoala, dar sînt marginalizaţi de către colegi, profesori şi părinţi. „Doar 4 din 10 părinţi din R. Moldova consideră normal faptul ca copilul lor să se joace cu un copil cu dizabilităţi. Prin această campanie ne propunem ca nici un copil cu nevoi speciale din Moldova să nu mai fie marginalizat sau exclus din societate”, a declarat reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster.

Anul acesta, 40% dintre şcolile din R. Moldova vor fi amenajate în vederea facilitării accesului copiilor cu nevoi speciale la sistemul educaţional. De altfel, şi cadrele didactice vor fi instruite în scopul bunei desfăşurări a campaniei demarate. Conform datelor statistice, în Moldova există peste 16.000 de copii cu dizabilităţi. Dintre aceştia, aproape 3.500 au pînă în 7 ani. Campania „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine!” face parte din Programul Naţional de educaţie Incluzivă pentru perioada 2001-2020, elaborat şi implementat de Guvernul R. Moldova.

Moldpres