CALENDAR ORTODOX: NASTEREA SFINTULUI IOAN BOTEZATORUL - ISTORIE SI SEMNIFICATIE

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi nașterea Sfîntului Ioan Botezătorul, care este numit și ”Înaintemergătorul” pentru că a vestit venirea lui Hristos

Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi nașterea Sfîntului Proroc Ioan Botezătorul. Potrivit Registrului de Stat al Populaţiei (RSP), sunt peste 104 mii de moldoveni care poartă numele Ion.

Istorie

El s-a născut în cetatea Orini și este numit și "Înaintemergătorul", pentru că a anunțat venirea Lui Iisus Hristos. În ierarhia sfinţilor el se află pe treapta cea mai înaltă, prin cinstirea acordată chiar de Mîntuito­rul Hristos, cînd, vorbind ucenicilor săi despre Sfîntul Ioan Botezătorul, care era închis în temniţă de Irod Antipa, zice: „Adevăr vă spun, că dintre cei născuţi din femeie nu s-a sculat nici unul mai mare decît Ioan Botezătorul" (Matei XI, 71).

Proroc și înaintemergător al Domnului, Ioan propovăduia împărăția cerurilor și săvîrșea botezul pocăinței celor ce veneau la el și își mărturiseau păcatele.

Potrivit Sfintei Scripturi, în acest timp era preot la Templul din Ierusalim, Sfîntul Proroc Zaharia, învățător al Legii Vechi, care a fost tatăl Sfîntului Ioan Botezătorul. Preotul Zaharia era căsătorit cu Elisabeta, care era sora Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Amîndoi erau întristaţi pentru că nu aveau copii.

La Sfîntul Evanghelist Luca găsim istoria nașterii Sfîntului Ioan. Naşterea Sfîntului Ioan a fost vestită de Arhanghelul Gavriil cu şase luni înainte de a merge la Nazaret ca să vestească Sfintei Fe­cioare că va naşte pe Mîntuitorul.

"Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, ca să gătească Domnului un popor pregătit. Şi a zis Zaharia către înger: După ce voi cunoaşte aceasta? Căci eu sînt bătrîn şi femeia mea înaintată în zilele ei. Şi îngerul, răspunzînd, i-a zis: Eu sînt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Şi am fost trimis să grăiesc către tine şi să-ţi binevestesc acestea". (Luca 1: 17,19)

Zaharia se îndoieşte de cele vestite, din cauza bîtrîneţei şi pentru că Elisabeta soţia lui era stearpă. Pentru această neîncredere este pedepsit: „Eu sînt Gavriil care stau îna­intea lui Dumnezeu şi am fost trimis să-ţi aduc această veste bună şi, iată, vei fi mut şi nu vei mai vorbi pînă în ziua cînd se vor în­tîmpla aceste lucruri, pentru că n-ai crezut cuvintelor mele care se vor împlini la vremea lor" (Luca I, 19).

După nouă luni de zile limba preotului Zaharia se dezleagă, adică la naşterea pruncului său, mai precis, la tăierea împre­jur a opta zi, cînd cerînd o tăbliţă, scrise numele ce se va da pruncului: Ioan, va fi numele lui.

Potrivit Sfintei Tradiţii, atunci cînd Irod a ucis pruncii, fiind amăgit de magi, Sfînta Elisabeta a fugit cu pruncul Ioan în pustie.

Ea a murit la scurti timp după asta, iar Zaharia a fost omorît din po­runca lui Irod în templu. Sfîntul Ioan — pruncul a rămas în pustie, hrănindu-se cu lăcuste şi miere sălbatică. La vîrsta majoratului, a ieşit la predică, şi veneau la el popoare multe din Ierusalim, din Iudeea şi din toate împrejurimile Iordanului, care erau botezaţi în rîul Iordanului după ce-și mărturiseau păcatele.

Nu se socotea nici prooroc şi nici măcar om, el era un glas care striga în pustie şi pregătea calea Domnului.

„Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-L cunoaşteţi, acela vă va boteza cu Duh Sfînt, acela vine după Mine şi este înaintea mea, şi eu nu sînt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui" (Ioan I, 26-27).

Era smerit, dar el mustră fărădelegile oame­nilor şi pe toţi îi cheamă la pocăinţă.

„Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor". Cărturarilor şi fariseilor le strigă: „Pui de vipere, cine v-a învăţat să fugiţi de mînia viitoare? Faceţi roade vrednice de pocăinţă; să nu credeţi că puteţi zice în voi: avem tată peAvraam, că vă spun: Dumnezeu şi din pietrele acestea poate să ridice pe fiii lui Avraam" (Matei III, 7-10).

Cuvîntul său mustrător nu cruţă nici pe regele incestuos Irod, care trăia cu cumnata sa şi căruia, din închisoarea unde îl aruncase, Sfîntul Ioan îi striga:

„Nu ţi se cade să ai pe soţia fratelui tău!". După cum ştiţi, această tărie de caracter îi aduse şi martiriul prin tăierea capului. Pentru virtuţile lui mari, s-a învrednicit să spună despre el Mîntuitorul că este mai mult decît un prooroc şi că „din cei născuţi din femei, nu este nici unul mai mare decît Ioan Botezătorul". Tot pentru aceasta, el se învredniceşte a boteza pe Mîntuitorul Hristos în Iordan şi a fi martor ocular al arătării Prea Sfintei Treimi.

Sursa: sputnik.md