„CALEA BASARABIEI”...

Chiar asta-i? Serios? Ştiam de mult!

Dorin Chirtoacă, primarul smucit al Chişinăului, spune că este român. Să zicem că-i aşa, chiar dacă eu nu-l cred nici dacă s-ar însura pînă şi cu o femeie! Spunînd că este român, aşa cum zic toţi cei de teapa lui de aici, atunci cînd se referă la statul Republica Moldova, Chirtoacă îi spune „Basarabia”. Treaba lui, căci treaba noastră dureroasă este că jefuieşte acest oraş într-un hal fără de hal şi l-a transformat într-o ruină ca de după bombardamente!

Toate străzile reparate de către administraţia municipală condusă de Chirtoacă se transformă în tranşee după nici două luni de la finalizarea lucrărilor de restaurarea. Acesta este un semn clar că şi din asfaltul Chişinăului se fură ca-n draci, la fel ca şi din drumurile lui Anatol Şalaru, după cum cleveteşte lumea!

În Chişinău, după cum se ştie, există o stradă/şosea numită Calea Basarabiei. Orice conducător auto care circulă pe această arteră îl înjură pe Chirtoacă „de toate alea”. Bag mîna în foc că nu mă înşel! Personal, am fost martor, i-am auzit pe mulţi şoferi cînd nu, ca mine, îşi băgau mîna în foc, ci altceva, pe altcineva şi în altcineva! Ca să nu fiu acuzat c-o iau pe ocolite, vă spun că prioritară este înjurătura prin care şoferii îl retrimit pe Chirtoacă în orificiul matern.

Nu ştiu dacă mămiţica lui simte asta, dar n-ar strica să-l primească acolo unde-i trimis şi să încerce să-l mai nască o dată. Cine ştie, poate dă naştere unuia mai bun şi cu semne vădite de bărbăţie! Să nu mai semene cu fătălăul care este acum! 

Dar, cu riscurile de rigoare, să revenim pe Calea Basarabiei! Doamne, Dumnezeule, cred că şi tancurile s-ar defecta dacă s-ar încumeta să circule prin hîrtoapele de pe această şosea urbană!

Fătălăul de Chirtoacă, dacă, într-adevăr, ar fi românul care spune că este, dacă ar pune preţ, ar şti să valorifice anumite simbolistici, atunci Calea Basarabiei ar fi trebuit să fie o şosea model pentru Chişinău, asfaltată la nivelul standardelor europene. De ce? Pentru că se numeşte Calea Basarabiei, adică drumul de perspectivă al Basarabiei lor, aşa cum îi zic statului Republica Moldova!

Mergînd cu maşina pe Calea Basarabiei, înţelegi mai bine cum văd ei „Calea Basarabiei” – tranşee, mizerie, mortăciuni umane din cauza ne-semaforizării din  capul acela al Căii Basarabiei şi, în general, tot ceea ce înseamnă mizerie de ghetou! Aşa arată „Calea Basarabiei” de 22 de ani şi aşa va arăta mereu!

Mihai CONŢIU