Calculaţi-vă cheltuielile

Cît de mult vor creşte preţurile anul acesta

Deşi, anul trecut, inflaţia, în ţara noastră a fost de două ori mai redusă decît în Uniunea Europeană, totuşi am avut cea mai mică creştere a preţurilor din ultimii trei ani, de 4,1 la sută. Amintim că în anul 2010 scumpirile se ridicaseră la nivelul de 8,1 procente. Practic, de data aceasta preţurile au coborît de două ori. La sigur, acestea ar fi căzut cu mult mai mult dacă nu intervenea seceta care a creat un deficit relativ de produse alimentare pe piaţa internă a ţării, a provocat o majorare a cheltuielilor în agricultură. Or, anume scumpirii alimentelor cu aproape 2 procente se datorează creşterea anuală a preţurilor din ţară din anul trecut.

Cît de mari se pot dovedi scumpirile anul acesta? Banca Naţională a Moldovei (BNM), care poartă răspunderea pentru asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor în ţară, crede că cererea scăzută la mărfuri şi servicii nu va permite preţurilor s-o ia în sus. După precipitaţiile abundente din toamna şi iarna curentă, care, potrivit estimărilor sinopticienilor din ţară, au atins cote maxime pentru această perioadă a anului, BNM chiar s-a văzut nevoită să revină la prognozele anterioare, scăzînd şansele scumpirilor în ţară.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, a declarat zilele trecute că spre sfîrşitul anului curent  preţurile ar putea sălta în sus doar cu 4,1 procente. Adică, valurile scumpirilor se vor derula cu aceiaşi viteză ca şi anul trecut. Aceasta, în ciuda previziunilor BNM din octombrie, anul trecut, care stipulau o eventuală evoluţie a inflaţiei de 5,3 procente. Pentru anul viitor banca centrală a statului prevede o şi mai mică creştere a preţurilor, de 3,7 procente.

Totuşi, pe termen mediu, adică pentru următorii doi ani, BNM ţinteşte o inflaţie de 5 procente, cu o aproximaţie de 1,5 puncte procentuale. Instituţia bancară principală a statului nostru precizează că impactul secetei asupra preţurilor la produselor alimentare se va mai face resimţit şi în perioada imediat următoare, însă  către toamna viitoare presiunea exercitată de factorul calamităţii naturale asupra inflaţiei va fi eliminată.

Cu toate că săptămîna trecută, am asistat la o majorare relativă a preţurilor la produsele petroliere, Dorin Drăguţanu ne linişteşte că acestea vor avea, practic, o contribuţie nulă asupra situaţiei de ansamblu a preţurilor din ţara noastră. În genere, după asigurările Guvernatorului BNM, preţurile reglementate, adică combustibilul, serviciile comunale, energia electrică şi termică, nu ar trebui să crească cu mult.

Explicînd de ce Banca Naţională a Moldovei şi-a revizuit prognozele sale privind evoluţia inflaţiei în ţară, în sensul diminuării posibilităţilor de escaladare a acesteia, conducătorul băncii centrale a statului nostru a remarcat că s-a întrezărit o mică accelerare a ritmului de avansare a preţurilor mondiale la combustibil, evidenţiind o posibilă urcare a costului la petrol pe pieţele internaţionale. Dorin Drăguţanu a spus că se aşteaptă la o oscilare amplă a preţului la acest combustibil condiţionată de posibila scădere a cererii din cauza încetinirii creşterii globale, pe de o parte, şi riscul întreruperii livrărilor de petrol, din cauza unei posibile tensionări a situaţiei din Orientul Mijlociu, pe de altă parte. Oricum, el nu crede că preţurile la combustibil ce vor majora mai mult decît în ultimii doi ani.

Mai apoi, guvernatorul BNM declară că riscurile unei explozii a preţurilor reglementate s-au micşorat. Potrivit lui, nu ar trebui să ne temem de o eventuală majorare a gazelor de import. Deşi, nu exclude o posibilă scumpire a curentului electric. Însă, oricum dînsul este ferm că preţurile reglementate nu vor fi mai mari decît în ultimii doi ani.

Aşadar, în situaţia în care condiţiile metereologice bune favorizează agricultura şi, drept urmare, efectele secetei de anul trecut asupra preţurilor la produsele alimentare vor fi neutralizate în toamnă, rezultă că evoluţia inflaţiei pînă la finele anului va fi determinată de cerere. Altfel spus, va conta în ce măsură populaţia va fi dispusă să facă cheltuieli,  cît de deschise vor fi pieţele externe, îndeosebi cele ale statelor din Uniunea Europeană pentru mărfurile moldoveneşti. Din această perspectivă, guvernatorul BNM nu se arată atît de încrezut. Or, el nu exclude o posibilă agravare a crizei din zona euro sau o deteriorare a echilibrului din Orientul Mijlociu, care va provoca o creştere imediată a petrolului. De aceea, Dorin Drăguţanu şi se gîndeşte la o posibilă creştere a preţurilor de 5 procente în următorii doi ani. După ce s-a dovedit că prognozele lui privind evoluţia economiei ţării pe anul trecut au fost unele dintre cele mai exacte nu poţi să nu iei în calcul asemenea perspective.

Vlad LOGHIN