CALCIUL DE PE ARTERE VORBESTE DESPRE RISCUL DE INFARCT PE 10 ANI

Oamenii care nu au acumulat calciu în artere par să aibă un risc semnificativ mai scăzut de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, afirmă un nou studiu.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat aproape 6.200 de persoane, în vîrstă de 45 pînă la 84 de ani, şi au descoperit că cei ale căror artere au prezentau depuneri de calciu au avut o şansă de infarct sau accident vascular cerebral în următorul deceniu mai mică de 3%. Rezultat cu mult sub nivelul de 7,5%, cît reprezintă riscul de boli cardiace de la care se începe tratamentul cu statine pentru scăderea colesterolului.

Rezultatele studiului au fost valabile chiar și în rîndul persoanelor care au prezentat alți factori de risc, cum ar fi diabet zaharat, hipertensiune arterială sau niveluri ridicate de colesterol rău.

Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu nu au avut depozite de calciu în artere.

„Ratele de evenimente atunci cînd calciul coronarian este absent sînt scăzute. Constatările noastre sugerează că persoanele fără acumulări de calciu în vasele de sînge ar putea să nu trebuiască să ia statine, în ciuda prezenţei altor factori de risc care cauzează boala coronariană”, spune autorul studiului, dr. Parag Joshi, cardiolog și profesor asistent de medicină internă la UT Southwestern din Dallas.

Constatările sugerează că o scanare CT pentru calciu pe artere poate fi un subiect pe care medicii şi pacientii ar trebui să-l discute.

„O scanare CT este un test ușor de realizat, costă aproximativ 100 de dolari în majoritatea orașelor mari și poate oferi mult mai multe informații despre riscul pe 10 ani al pacientului”, a declarat Joshi.

Cu toate acestea, cercetătorii au adăugat că pot exista alte motive pentru care statinele sînt recomandate. De exemplu, ar putea fi recomandabil să începeți tratamentul cu statine înainte de a exista dovezi privind acumularea de calciu, dacă o persoană are un istoric familial de probleme cardiovasculare.

Sursa: webmd.com