Ca sa treaca timpul, ca sa raminem prosti solemni!

Ca o obligație profesională autoasumată, citesc zilnic presa națională și internațională cea mai importantă. Cea mai amuzantă este presa moldovenească de limbă română în limba moldovenească. Citesc, Vineri, 13.X.2017, de exemplu, în ”românescul ziar” Timpul următoarea știre: ”Din cauza unei accidentări pe care a suferit-o scriitorul octogenar Spiridon Vangheli, lansarea noii sale cărți – „Crăița”, planificată pentru astăzi, 13 octombrie, a fost amînată, transmite IPN. Aseară, scriitorul a căzut nereușit, alegîndu-se cu un traumatism la mînă și la o coastă.”

Parcă tras la indigo, Deschide.md: ”Aseară, scriitorul a căzut nereușit, alegîndu-se cu un traumatism la mînă și la o coastă.”

După citirea celor două știri, tot încerc să fac felurite clasificări ale tipurilor de căzături – cum este să cazi reușit, nereușit, acceptabil, umoristic, dramatic sau angelic? Poate că numai ziariștii celor două publicații știu! Eu mă declar incompetent!

Tot drăgălașii și erudiții jurnaliști ”electronici” de la Deschide.md ne excită cu un titlu de articolaș de toată frumusețea: Experții europeni constată că piața aviației civile din Republica Moldova a evaluat în ultimii ani”.

Ce-o fi ”evaluat” în ultimii ani piața aviației civile din Republica Moldova autorul articolașului nu știa cînd scria titlul, mai apoi, cînd și-a scris textul, și-a dat seama că această piață a ”evoluat”. O ”eroare din greșeală”, am putea spune!

Echidistantul ziar Timpul, tot Vineri, ne curvește cu un titlu de toată frumusețea, care sună în halul ăsta: ”Maia Sandu s-a dus și azi la Procuratură să-l pîrască pe Plahotniuc! Doar că, din nou, a venit fără probe, ci a adus niște tăieturi din ziare”.

Ca să înțelegem cît de echidistanți sunt! Cu alte cuvinte, la Procuratură se pîrăște, atunci cînd e vorba despre incriminarea unui ”tătuc”!

Abia aștept să deschid Pro TV Chișinău, ca să ascult cum gingașele prezentatoare de acolo ne spun grațios că ”așa și nu s-a mai prezentat la…”, ”tot anul împrejur” etc.! (M. C.)