C-TIN TĂNASE, SURSĂ DE INSPIRAŢIE PENTRU MARK TKACIUK ŞI COMUNIŞTI

Contramanifestaţii periculoase, destabilizatoare, provocatoare...

Autor: Mihai CONŢIU

Pe data de 24 Octombrie 2013, Constantin Tănase şi-a publicat în ziarul său un editorial de-a dreptul aiuritor, intitulat „Bre, voi chiar ne aveţi de tîmpiţi terminaţi?!” În acest articol, Tănase îi critică acid, cu o mînie proletară specifică lui, pe liderii actualei coaliţii de guvernare, făcînd nişte speculaţii halucinante în legătură cu mitingul pro-european anunţat pentru data de 3 Noiembrie.

Tănase, paternal (adică, Tănse se vede un fel de tată al jurnalisticii, dar chiar şi al politicii moldoveneşti), autoritar şi ca un guru, notează: „După ce liderii Alianţei PLDM-PD au anunţat că vor organiza pe 3 noiembrie o amplă acţiune în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unele voci sponsorizate de guvernare au început o campania de manipulare, prezentînd manifestarea anunţată de cele două partide drept o MARE ADUNARE NAŢIONALĂ, care ar trebui, chipurile, ca statut şi valoare, să fie a patra după cele trei Mari Adunări Naţionale istorice.”

Astfel, acest „zbuciumat” jurnalist şi „gînditor profund” al destinului Universului şi al moldovenilor sugerează cititorilor lui că doar el poate decide cînd o MARE ADUNARE NAŢIONALĂ este MARE ADUNARE NAŢIONALĂ! Dar de ce mitingul de pe 3 Noiembrie nu poate fi transformat într-o MARE ADUNARE NAŢIONALĂ în contextul istoric în care R. Moldova a căpătat certitudinea ireversibilităţii integrării europene? Parcă aşa te dădeai tu mare european, Costică: cu orice preţ, dar să ne integrăm în Europa?! S-a întîmplat ceva pe linia comunicării?

Răspunsul la nedumeririle noastre faţă de acest articol bizar de-al lui Tănase, căruia vedem că nici măcar de formă nu-i mai pasă ca să fie crezut că ar fi pro Vest, l-a descifrat a doua zi, pe 25.X.2013. Portalul informaţional electronic pro-comunist „MOLDNEWS” a publicat un material cu titlu „Идеолог альянса Константин Тэнасе высмеял намерение партий коалиции собрать проевропейскую акцию в Кишиневе”, în care Tănase era citat copios. A treia zi, pe 26.X.2013, ideologul comunist Mark Tkaciuk anunţă, pe pagina sa din FaceBook, că tot pe data de 3 Noiembrie vor organiza şi ei un miting, de fapt o contramanifestaţie, tot Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Iată cîteva din cele scrise de Tkaciuk:„Tovarăşi, prieteni, colegi, domnilor, haideţi pe 3 Noiembrie în PMAN! Noi avem ce spune! „Cu zîmbetul pe faţă” ne vom lua rămas bun de la Guvernul Leancă! Aşa cum spunea Karl Marx: „Omenirea, cu zîmbete, îşi ia rămas bun de la trecut”.

...Dar moldovenii şi-au luat rămas bun de la trecut în 2009, lucru confirmat de UE, de întreg Occidentul, cu excepţia „inginerilor” Uniunii Vamale!

Astfel, inspirat fiind de C-tin Tănase, Tkaciuk vrea să vină şi el cu vreo două mii de drapele roşii ca să organizeze o a doua MARE ADUNARE NAŢIONALĂîn aceeaşi zi. Nu contează că liderii comunişti sunt oligarhi în toată puterea cuvîntului, ci este important că vor să organizeze o MARE ADUNARE NAŢIONALĂ pentru cei săraci şi mulţi pe care-i manipulează după cum le dictează interesele!

Dacă Tănase a criticat deja prima presupusă MARE ADUNARE NAŢIONALĂ, va fi interesant să vedem ce poziţie va avea faţă de cea de-a doua MARE ADUNARE NAŢIONALĂ din acea zi, cea sugerată, inspirată de el! Pînă la urmă, cam toţi ajung să facă greşeli şi să-şi trădeze convingerile şi însărcinările autentice, păstrate în taină ani întregi!

Într-o situaţie delicată va fi şi Dorin Chirtoacă (salvat de referendumul de demitere tocmai de fracţiunea PLDM în Consiliul Municipal, lucru pe care Mihai Ghimpu l-a şi uitat!), iar asta pentru că trebuie să autorizeze sau nu şi marşul comuniştilor. În primul rînd îl are pe unchiul său, Mihai Ghimpu, care doreşte ca adunarea sau manifestarea pro-europeană să eşueze. În al doilea rînd, Chirtoacă le este dator comuniştilor pentru conlucrarea fructuoasă, reciproc avantajoasă (mai ales cu atribuirea de terenuri) dintre ei în Consiliul Municipal. Este interesant să vedem ce soluţie de compromis va găsi!

În orice situaţie, autorităţile de ordine trebuie să ia măsuri severe şi să fie pregătite dacă, într-adevăr, comuniştii vor organiza o astfel de contramanifestaţie provocatoare şi care riscă să degenereze în confruntări. Comuniştii vor totul şi vor recurge la orice numai ca să saboteze şi să compromită şansele ţării la summit-ul de la Vilnius. Prin urmare, cu sau fără autorizaţie, comuniştii sunt capabili să iasă la o contramanifestaţie, iar instinctul ne spune că nu vor fi înarmaţi doar cu drapele roşii!