BUTOIUL CU PULBERE AL NEONAZISMULUI

GUARDIAN: MEMBRII PARTIDULUI EXTREMIST Zori Aurii au întîlniri regulate cu neonazişti din România

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii din Grecia, impulsionat de succesul meteoric la nivel naţional, intenţionează să se extindă şi în străinătate, "oriunde sunt grec"', şi a început deja să-şi deschidă birouri în Germania, Australia, Canada şi SUA, membrii săi avînd, potrivit unui specialist, întîlniri „regulate” cu neo-nazişti din diverse ţări, printre care Italia şi România, relatează luni Guardian.

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii din Grecia ar avea întîlniri cu neo-nazişti din România. Iniţiativa acestei grupări extremiste, care s-a înfiinţat în anii 1980, survine în contextul temerilor că acţionează pe baza promisiunii sale de a "crea celule în fiecare colţ al lumii", potrivit Realitatea.net.

Dorinţa de extindere internaţională vine după ce sondaje au arătat că Zori Aurii şi-a consolidat poziţia de a treia forţă politică din Grecia, avînd cel mai rapid ritm de dezvoltare. După ce anul trecut a intrat în parlament obţinînd 18 locuri, ultranaţionaliştii sunt cotaţi acum cu un procent de 11,5% într-un sondaj recent realizat de institutul Public Issue.

Gruparea - al cărei logo seamănă cu svastica şi ai cărei membri sunt înclinaţi să folosească salutul nazist - s-a întărit tot mai mult, promovîndu-se drept singura forţă dispusă să se opune "sistemului putred". În contextul zvonurilor că ar fi susţinut de proprietari de nave bogaţi, partidul a reuşit să-şi deschidă filiale în întreaga Grecie, notează publicaţia britanică.

Formaţiunea se concentrează acum pe extinderea internaţională, existînd informaţii că luna trecută şi-a deschis un birou în Germania şi că intenţionează să-şi creeze filiale şi în Australia.

Zorii Aurii speră să profite de nemulţumirea şi furia resimţite de grecii din străinătate, în cei trei ani de cînd ţara lor, puternic îndatorată, a intrat în criză.

Partidul "nu vrea doar să devină polul central al unei alianţe pan-europene a neo-naziştilor, chiar dacă în public neagă acest lucru cu tărie. Vrea să îşi extindă influenţa în întreaga lume", a declarat Dmitris Psarras, autorul unei cărţi despre istoria acestei organizaţii. El a mai spus că membri ai partidului se întîlnesc regulat cu neonazişti din Germania, Italia şi România, potrivit Guardian.

Ca parte a eforturilor de răspîndire internaţională, Zori Aurii s-a concentrat de asemenea asupra Statelor Unite, un magnet pentru imigranţi de generaţii, şi a Canadei, care a atras zeci de mii de greci după războiul civil devastator din 1946-1949 din Grecia.

Sursa: Romanialibera.ro