BUGETUL DE STAT PENTRU 2020 A FOST RECTIFICAT

Deputații s-au adunat în ședință plenară și astăzi. Prima chestiune pe ordinea de zi a fost proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru 2020. Acesta a fost votat în cea de-a doua lectură.

Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost rectificat, după ce astăzi proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat a fost votat în lectura a doua de 59 de deputați.

Asta chiar dacă mai multe amendamente propuse de deputați la proiectul de modificare a bugetului de stat pentru anul 2020 nu au fost aprobate de Guvern. În cadrul ședinței de astăzi, unii legislatori au insistat pe supunerea repetată la vot a amendamentelor, dar nu s-a acceptat acest lucru. Potrivit legii, în cazul în care Guvernul a dat aviz negativ unui amendament, acesta nu mai poate fi supus votului. 

Din cele 46 de amendamente prin care se solicită atît mijloace financiare, cît și redistribuirea de alocații și propunerea de modificare a destinației unor mijloace financiare alocate administrației publice locale, miniștrii au susținut doar 8 amendamente, dintre care 7 integral și 1 amendament parțial.

Guvernul nu a fost de acord cu amendamentele care prevăd tăierea bugetului destinat infrastructurii drumurilor. Executivul a avizat pozitiv unele amendamente înaintate de deputați în cadrul pachetului de susținere a agricultorilor.

În acest sens, au fost recepționate 11 amendamente, dintre care au fost avizate pozitiv doar acelea care nu atrag costuri bugetare suplimentare.

Indicatorii generali nu au fost modificați în lectura doua. Astfel, volumul bugetului de stat pentru anul 2020 a fost diminuat la venituri – cu 649,5 milioane de lei pînă la 37 201,5 milioane de lei, cheltuielile cu 1,8 miliarde de lei pînă la 53,2 miliarde de lei. Respectiv, deficitul s-a micșorat cu 1,2 miliarde de lei -de la 17,2 miliarde de lei pînă la 15,9 miliarde de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, cu susținerea a 89 de deputați, a fost votat în lectură finală modificarea Legii Bugetului asigurărilor sociale. Atît veniturile, cît și cheltuielile totale ale BASS pentru anul 2020 au fost precizate prin majorare cu 232714,0 mii lei sau de la 24339399,4 mii lei pînă la 24572113,4 mii lei, respectiv. Proiectul a fost elaborat cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în rezultatul analizei executării pe parcursul anului, dinamicii categoriilor de beneficiari și a mărimilor medii de prestații sociale.

Sursa: sputnik.md