Budapesta va contesta decizia Parlamentului European de lansare a unei proceduri punitive impotriva Ungariei

Decizia Parlamentului European, reunit Miercuri în sesiune plenară la Strasbourg, de a lansa o procedură punitivă împotriva Ungariei reprezintă o ‘răzbunare meschină’ a politicienilor pro-imigraţie la adresa Budapestei, a declarat ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Szijjarto a afirmat că Ungaria va căuta mijloace legale pentru a contesta decizia, deoarece abţinerile nu au fost luate în considerare şi acest lucru, a spus el, a schimbat rezultatul votului. ‘Decizia de astăzi (Miercuri) a Parlamentului European nu a fost altceva decît o răzbunare meschină a politicienilor pro-imigraţie împotriva Ungariei’, a spus Szijjarto. ‘Hotărîrea a fost luată în mod fraudulos şi contravine normelor relevante prevăzute de tratatele europene’, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat Miercuri periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7. Această procedură a fost lansată de Comisia Europeană contra Poloniei în Decembrie anul trecut.

Eurodeputaţii au adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, aceasta fiind prima dată cînd co-legislativul UE a cerut activarea aşa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al Uniunii Europene. Raportul Sargentini detaliază o listă lungă de ‘îngrijorări’ referitoare la încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în presă, în sînul universităţilor, împotriva minorităţilor, a migranţilor, dar şi în materie de corupţie şi de independenţă a Justiţiei.