BUCURESTIUL VREA SA-I MAFIOTIZEZE PE VIITORII ALIATI AI LUI PLAHOTNIUC

Guvernului penal al României nu-i pasă de moldoveni, ci de conservarea Statului capturat

„Sub pretextul că susţine instalarea unui Guvern proeuropean în Republica Moldova, România, prin Executivul Dăncilă, face lobby pentru Vladimir Plahotniuc”, susţin surse politice pentru „Adevărul.ro“. Nu mai este de mult un secret faptul că liderii penali ai partidului de guvernămînt de la Bucureşti, PSD, dincolo de frăţia politică pe care o au cu PDM, au legături dintre cele mai contestabile cu Vladimir Plahotniuc. Dacă ne gîndim numai la profilul penal al lui Liviu Dragnea, liderul PSD, şi la ce ştim despre Plahotniuc, nu avem nevoie de prea multă imaginaţie ca să înţelegem natura relaţiilor dintre ei. Lucrurile capătă o şi mai mare complexitate atunci cînd putem lua în calcul posibilitatea ca Plahotniuc să fie un „proiect” şi al serviciilor secrete române, după cum s-au exprimat mai mulţi analişti români.

Din perspectiva puterilor deţinute de Dragnea în România şi Plahotniuc în Republica Moldova, constatăm că din aceste ecuaţii este absent total interesul naţional al românilor şi cel al moldovenilor. Primează, în schimb, interesele lor personale. Condamnatul penal Dragnea duce o luptă criminală împotriva Legilor Justiţiei. Influenţează schimbarea acestora în folosul absolvirii lui de crimele penale de care este învinuit, dar şi, aşa cum românii deja simt, în avantajul criminalilor, delapidatorilor ori violatorilor eliberaţi din puşcării înainte de termen în temeiul modificărilor legislative amintite. În Republica Moldova, lui Plahotniuc i-a fost mai uşor – şi-a subordonat în totalitate Statul! În această conjunctură, în care uzurparea Puterii în Stat de către persoane este bine conturată, complicitatea dintre guvernările de la Bucureşti şi Chişinău este logică în abordare strict mafiotă.

Pentru Guvernul de la Bucureşti, Statul Republica Moldova se numeşte Plahotniuc. Îl susţine necondiţionat, fără să-i pese de întreaga populaţie ajunsă la disperare. Deşi spun că sînt „fraţi români” ai moldovenilor, pe guvernanţii români nu-i interesează că populaţia a ajuns să moară de foame şi din cauză că nu sînt interesaţi de ce protejatul lor, Plahotniuc, nu vrea să se afle cine a furat miliardul, de ce vrea recuperarea lui de la oameni şi nu de la hoţi şi de ce nu vrea ca făptaşii să fie pedepsiţi chiar dacă sînt deja cunoscuţi. Pe „fratele român guvernant” nu-l interesează că protejatul lui „a arbitrat” înstrăinarea suspectă a aeroportului, a companiei Air Moldova, a unor bănci etc., etc. „Fratele român” nu vede sărăcia întinsă pe jos pe la porţile pieţelor din Chişinău, unde muritorii de foame vînd orice au pe la casele lor. Mergi cinci minute printre ei şi simţi că te doare inima şi trebuie să chemi salvarea. Jale mare, domnilor!

De ce totuşi guvernanţii penali de la Bucureşti îl protejează pe Plahotniuc? Ca membră a UE şi NATO, guvernarea de la Bucureşti a şifonat rău imaginea ţării prin raportările false despre adevărata stare de lucruri instituită aici de către Plahotniuc. Occidentalii, într-un final, cred că s-au prins de jocul dublu şi suspect al Bucureştiului în privinţa protejării lui Plahotniuc. La fel ca şi Plahotniuc, guvernanţii de la Bucureşti au o repulsie totală faţă de Justiţia europeană, faţă de valorile autentice ale Statului de drept. În aceste condiţii, ce poate însemna Republica Moldova pentru complicii lui Plahotniuc de la Bucureşti? Un paradis fiscal, o ţară în care poţi spăla sume astronomice de bani atîta timp cît Procuratura, Justiţia, MAI, Banca Naţională, serviciile secrete şi celelalte instituţii abilitate să verifice legalitatea oricărei tranzacţii se află sub comanda unui singur om! O mai mare garanţie decît aceasta nici că se poate!

După anunţarea rezultatelor alegerilor din 24 Februarie, complicii politici ai lui Plahotniuc de la Bucureşti sînt şi ei disperaţi la gîndul că oligarhul ar putea rata păstrarea Puterii. Dincolo de grija păstrării „Raiului penal” sugerat mai devreme, mai mulţi politicieni şi comentatori români neutri, de-a lungul timpului, au explicat că există destui politicieni români complici de-ai lui Plahotniuc care pot fi şantajaţi de către acesta, dar şi care pot fi deconspiraţi în cazul în care oligarhul pierde Puterea.

Tocmai în aceste ecuaţii sugerate mai sus aflăm şi adevăratul motiv pentru care Bucureştiul insistă asupra necesităţii unei alianţe între PDM şi blocul politic ACUM. Pentru aceasta, politicienii români ai guvernanţilor de la Bucureşti apelează şi la cei din familia lor politică de la Bruxelles ca să insiste asupra „necesităţii unei astfel de alianţe de dragul păstrării parcursului proeuropean”. Ipocrizia acestor îndemnuri/sugestii este conturată şi mai pregnant prin completarea cu o altă imbecilitate „apocaliptică” – aşa-zisul pericol rusesc reprezentat de o posibilă guvernare socialistă! Este posibil ca Plahotniuc să nu găsească o soluţie de alianţă de guvernare de tip clasic. Aici, dincolo de subordonarea lui Şor, mă refer la o coaliţie cu ACUM ori PSRM. ACUM declară că nici nu se pune problema, iar cu PSRM poate fi dificil întrucît Plahotniuc nu va admite în ruptul capului să negocieze ceva care l-ar lipsi de controlul absolut asupra Statului. În consecinţă, avînd deja practica despre care am scris şi în editorialele anterioare, cu bani sau prin şantaj, Plahotniuc va încerca să-şi atragă deputaţi de la PSRM ori ACUM ca să aibă o majoritate confortabilă. Nu poate fi exclusă nici tentativa de şantaj prin nevalidarea mandatelor unor deputaţi. Doar CEC şi Curtea Constituţională sînt tot nişte anexe ale SRL-ului său politic! Ei bine, chiar şi prin recurgerea la astfel de abuzuri, „aliaţii lui politici europeni”, adică guvernanţii penali de la Bucureşti, îi vor fi alături şi îi vor recunoaşte „legalitatea” acţiunilor lui.

Tocmai aceasta va putea fi şi picătura care ar umple un pahar ce se va vărsa. În realitate, Bucureştiul, prin îndemnurile la o alianţă dintre PDM şi ACUM, vrea să-i transforme pe viitorii aliaţi ai lui Plahotniuc în complici ai mafiei. Supravieţuirea lui Plahotniuc în calitate de stăpîn absolut al acestei ţări, chiar dacă este una antinaţională, fatală pentru viitorul ţării, mai este dorită şi de o armată întreagă de indivizi care trăiesc într-un confort remarcabil tocmai din acest motiv. Aici mă refer la cei care primesc bani negri şi mulţi, li se permit afaceri necurate ori sînt răsplătiţi cu posturi bugetare în care fac ce vor şi cîştigă cît pot. Lor nu le pasă că trăiesc împărăteşte din bani furaţi atîta vreme cît „au liniştea” că Justiţia e controlată de către stăpînul lor. Moldovenii cinstiţi ar pune mîna pe furci şi pe topoare dacă ar şti de cîte miliarde au fost furaţi de cînd Plahotniuc stăpîneşte această ţară şi cu ajutorul acestor slugi plătite regeşte!

Din această întreagă „armată salarizată” din belşug fac parte şi consilieri ori băgători de seamă din România şi zeci sau sute de comentatori ori pretinşi analişti politici şi jurnalişti. Crede cineva că i-ar conveni jurnalistului Petru Bogatu ca să se numească Petru Săracu dacă nu l-ar mai sluji pe oligarh? Sînt o groază de instituţii mass-media care trăiesc din minciuna mafiotă a lui Plahotniuc. Este suficient să amintim doar Publika.md (televiziune); Prime.md (televiziune); Canal 2 (televiziune); Canal 3 (televiziune); Timpul.md, site-ul hotnews.md; Deschide.md; allmoldova.com; today.md; Mesaj.md; argumentul.info.md, evenimentul.md; politics.md. Este doar o parte din lista publicaţiilor care sînt controlate direct sau prin interpuşi de către Plahotniuc, iar despre asta a scris chiar presa română.

Am spus de multe ori că Plahotniuc nu va renunţa la Putere decît cu preţul sîngelui. Va recurge la absolut orice abuz ca să-şi subordoneze o majoritate parlamentară şi un viitor Guvern servil. Are de partea lui Curtea Constituţională prin intermediul căreia o să încerce să-şi legitimeze abuzurile, căci nu întîmplător şi-a trimis acolo oamenii lui fideli. Din motivele deja invocate, Bucureştiul îl va susţine, dar ce vor spune cei din UE, SUA şi Rusia? Pînă cînd moldovenii vor fi sacrificaţi prin „agrearea” unui astfel de individ doar în numele unor iluzorii opţiuni europene şi lupte împotriva unui stupid pericol rusesc? Ca să impunem valori europene autentice, nu trebuie ca, în primul rînd, ţara să scape de sub călcîiul acestui om care a uzurpat Puterea în Stat?

În tot acest timp, Andrei Năstase şi Maia Sandu ne confirmă că singurul lor scop a fost să devină deputaţi fără Putere. Întreb iarăşi: cine-i pericolul numărul unu al acestei ţări – PSRM ori PDM? Iluzia eternităţii politice la care visează cei doi le va juca cea mai teribilă festă dacă nu vor învăţa să devină politicieni profesionişti, altminteri riscă să devină nişte dubluri ale unora ca Dorin Chirtoacă sau Valeriu Munteanu! Abia acum Puterea poate ajunge la popor, dar pentru asta e nevoie de raţiune, nu de patimi stupide! Va fi pîrjol în Moldova? Vom vedea şi îi vom vedea!

Mihai CONŢIU

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
02.04.24 - 12:29
09.04.24 - 12:16