BRIEFING-UL PRESEDINTELUI IGOR DODON DUPA SEDINTA CENTRULUI UNIC DE COMANDA

Şeful statului a enumerat pierderile pe care le va suporta țara, dacă CC blochează creditul rusesc

Președintele țării, Igor Dodon, a chemat politicienii din opoziție la dialog și să cîntărească încă o dată care ar putea fi consecințele blocării bugetului. Șeful statului le-a amintit că în urma acestor decizii vor avea de suferit cetățenii simpli. În cadrul unui briefing de presă, care a avut loc după ședința Centrului Unic de Comandă, Igor Dodon a enumerat care vor fi pierderile reale ale țării, dacă în buget nu vor ajunge banii din creditul rusesc.

„Bugetul și politica bugetar-fiscală au intrat în vigoare, dar aceste două documente, procedura pe aceste două documente a fost contestată la CC de un grup Candu sau Șor. Înțelegem că aici sînt interesele de a anula prevederile ca o parte din acea taxă de 9 euro de la Aeroport, care noi am decis să vină în buget, cuiva nu îi place și vrea să anuleze. Repet, dacă se blochează bugetul, vom fi în situație dificilă cu plățile sociale.

Referitor la suspendarea acordului de credit, mă refer la cel cu Federația Rusă! Stimați oponenți, prieteni, toți sîntem cetățeni ai acestei țări. Statul are nevoie de resurse pentru a face față acestei pandemii. Am discutat în teritoriu cu oamenii, ei nu înțeleg ce faceți dvs. și de ce doriți să blocați încasări la buget de 4 mlrd lei. Dacă se blochează un acord de împrumut, negociat de Guvern, bugetul de stat urmează a fi micșorat cu 4 mlrd lei. Bani care urmau să plece la drumuri, pentru susținerea agenților economici, inclusiv subvenții la credite, sistemul medical, mai mult de jumătate de miliard de lei, plăți sociale. Unele suplimente pentru agricultură. Toți acești bani, pe cel puțin 4-5 direcții, urmează să fie anulați.

Cei care au inițiat să-și sume și cei care vor decide, să-și asume. Nu cred că membrii CC sînt dușmanii propriului popor. Să lăsăm luptele geopolitice, dezbaterile, dacă ceva nu e corect, hai să ne întîlnim, să vorbim. O să sufere oamenii simpli. Unora le este totuna, activele, familiile sînt în afara țării. Chem la consens, să discutăm ce să facem ca să ajutăm oamenii”, a spus Igor Dodon.

Precizăm că deputații din grupul Candu, dar și deputați PAS și PPDA au cerut Curții Constituționale anularea Acordului de împrumut a 200 de milioane de euro din partea Rusiei. Curtea va examina aceste solicitări în data de 7 Mai.

 

Deținătorii de patentă care nu activează vor putea primi ajutor de șomaj de 2.775 lei

Deținătorii de patentă care nu activează pe timp de pandemie vor putea cere ajutor de șomaj în valoare de 2.775 lei. Anunțul a fost făcut de Președintele țării, Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă. „Am avut mai multe întrevederi cu agenți economici, inclusiv patentari. Propunem ca deținătorii de patentă care nu activează să aibă dreptul să solicite ajutor de șomaj. Este o adresare din partea dvs., de aceea, cel mai probabil azi, se va decide și veți putea să cereți acești bani și să îi primiți", a explicat șeful statului. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada 7-29 Aprilie, au fost emise 3.788 de decizii de stabilire a dreptului la ajutor de șomaj.

 

Președintele țării a rugat cetățenii să nu se relaxeze

Președintele țării, Igor Dodon, a atenționat cetățenii că regulile de prevenire a COVID-19 trebuie respectate în continuare cu strictețe. În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a anunțat că țara noastră încă se află în situația de risc. “Din 27 Aprilie, au fost ridicate anumite restricții. În mare parte, cu cîteva excepții, cetățenii respectă cerințele înaintate de autorități. Atenționez că nu e vorba de relaxarea activităților. Cifrele confirmate sînt în creștere. În general, situația se gestionează. Continuăm să fim în situația de risc. Atenționez că dacă nu vor fi respectate recomandările, vom reveni la restricții mai dure”, a spus Igor Dodon.

Precizăm că în ultimele 24 de ore au fost efectuate 801 teste și s-au confirmat 133 de cazuri noi de COVID-19. Pînă astăzi, în țara noastră au fost înregistrate 3.771 de cazuri, dintre 2.548 sînt active.

 

Igor Dodon a explicat de ce sancțiunile aplicate în perioada de urgență nu pot fi anulate

Președintele țării, Igor Dodon, le-a răspuns cetățenilor, inclusiv politicienilor, care cer anularea sancțiunilorși amenzilor care au fost aplicate în perioada de urgență. ”Dacă se vor anula acum toate sancțiunile, cel mai probabil în Toamnă putem să avem un nou val. Credeți că cineva va respecta restricțiile? De aceea, eu vreau ca toți cetățenii să fie înțelegători. Eu știu că o parte din societate solicită să fim și mai duri. Cer celor din organele de menținere a forței să fim destul de corecți în relațiile cu cetățenii. Dar și cetățenii să conștientizeze că dacă încalcă ceea ce este decis în timpul situației de urgență, atunci vor fi penalizați”, a declarat șeful statului după ședința Centrului Unic de Comandă.

Primarul de Bălți Renato Usatîi și activistul Pavel Grigorciuc au organizat, azi, un protest care a eșuat. La manifestație au venit doar vreo 20 de cetățeni cu tot cu echipele de jurnaliști și polițiști în civil. Protestatarii au cerut anularea amenzilor aplicate în perioada de pandemie.