BOMBĂ CU VITAMINE, SCADE RISCUL DE OSTEOPOROZĂ ŞI COMBATE OBOSEALA CRONICĂ

Sursă excelentă de vitamine, minerale şi proteine, mazărea este îndrăgită mai ales datorită gustului său fin şi proaspăt, lucru care o face potrivită pentru preparatele culinare din timpul verii. Fie că este vorba de supe sau ciorbe, salate, paste sau diferite mîncăruri tradiţionale, mazărea este un veritabil star al verii (şi al sfîrşitului de primăvară). 

Deşi, în general, majoritatea gospodinelor ştiu că mazărea este sănătoasă, puţine sînt conştiente cît de sănătoasă este, de fapt.

Sursă bogată de vitamina K, vitamină responsabilă de activarea calciului în organism, ajută la întărirea oaselor. Totodată, conţine şi numeroase vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), rolul acestora fiind de a regla nivelul de carbohidraţi, lipide şi proteine din organism. 

În plus, mazărea abundă de minerale, printre care se numără fierul, magneziul, potasiul, cuprul şi sodiul, dar şi de vitamina A şi C, putînd fi considerată o adevărată bombă de vitamine şi minerale benefice organismului. 

Scade riscul de osteoporoză

Datorită conţinutului ridicat de vitamina K şi B6, mazărea este recomandată femeilor de vîrsta a doua, susceptibile de osteoporoză, prin faptul că întăreşte sănătatea oaselor, fiind astfel eficientă în prevenirea osteoporozei şi a arterosclerozei. 

Îmbunătăţeşte sănătatea ochilor

Consumată frecvent, reduce riscul de degenerescenţă maculară, contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii ochilor. De vină pentru această proprietate a sa este luteina, un carotenoid pe care corpul îl transformă într-un antioxidant.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, acid folic, vitamina A şi C, mazărea, consumată frecvent, luptă în mod eficient împotriva radialilor liberi, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, reglează nivelul de colesterol din sînge şi cel al tensiunii arteriale şi previne tulburările de ritm ale inimii.

Combate oboseala cronică

Mazărea, datorită conţinutului ridicat de fier, magneziu, seleniu şi a complexului de vitamine B, are un puternic efect energizant, fiind un remediu eficient împotriva anemiei, şi, implicit, a oboselii cronice.

Reglează digestia

Sursă bogată de fibre şi proteine, unul dintre beneficiile consumului de mazăre este cel de a induce senzaţia de saţietate. În plus, cosumul ei are nenumărate efecte asupra sistemului digestiv: previne constipaţia, îmbunătăţeşte digestia, reglează nivelul glicemiei şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.