BOLILE PANCREASULUI FAC RAVAGII. ATENTIE LA PERICOLE!

Bolile pancreasului sînt unele dintre cele mai crunte și perfide. Cine le pică în „gheare” nu prea are șanse. Vestea bună e că aceste boli pot fi prevenite.

I se mai spune „organ ascuns”, căci e pitit bine, sub ficat, între stomac și coloana vertebrală. Însă, „din umbră”, conduce o serie de acțiuni extrem de importante pentru buna funcționare a organismului. Cea mai cunoscută dintre funcțiile sale este aceea de a produce insulina, substanța absolut necesară reglării nivelului zahărului din sînge. Celelalte sucuri și enzime produse de el au rolul de a digera grăsimile, proteinele și carbohidrații, ca să poată fi absorbite ușor de către intestine. Prin urmare, nu trebuie ignorat căci, așa ascuns cum e, nici nu dă semne că suferă decît atunci cînd bolile pancreasului sînt în stadii avansate. Şi ar fi bine să luăm măsuri de prevenție.

 

Cine riscă bolile pancreasului

Diabetul, pancreatita, deficitul de enzime și cancerul pancreatic se numără printre bolile pancreasului foarte frecvente. Toate au potențial letal dacă nu sînt tratate corespunzător. Ba mai mult, procentul celor care mor de pe urma cancerului de pancreas, chiar și după ce se urmează variante de tratament și se intervine chirurgical, rămîne mai mult decît alarmant: 98%! Iar rata de supraviețuire, după diagnostic, este de maximum 5 ani. Pe de altă parte, pancreatita acută, supranumită și „marea dramă abdominală”, este una dintre acele boli din cauza căreia riscăm să ajungem de la bal direct la spital, dat fiind că se declanșează în urma consumului de alcool și de alimente grase.

În principiu, nu există o cauză anume a dezvoltării bolilor de pancreas și, mai ales, a cancerului. Oricine este expus. Totuși, s-a depistat că bărbații sînt mai des afectați decît femeile. Iar cei ce se știu deja suferinzi de pancreatită cronică ori de diabet trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție. Fumătorii sînt de trei ori mai expuși riscului de îmbolnăvire, la fel ca și consumatorii de alcool și de alimente bogate în grăsimi. Obezii și sedentarii trebuie să fie mereu atenți. Cei ce lucrează în mediu toxic, cu substanțe chimice periculoase, sînt în pericol, la fel ca și cei care au antecedente familiale. Și anumite afecțiuni stomatologice netratate pot duce la apariția cancerului de pancreas.

 

Atenție! Pericol de moarte!

Cancerul de pancreas era cunoscut ca fiind o boală caracteristică vîrstei a treia. În ultima vreme însă, a început să atace oameni tot mai tineri. Iar faptul că nu manifestă simptome face ca depistarea ei să fie extrem de dificilă, oriunde în lume, la fel ca și tratamentul ulterior. De ce? Fiindcă pentru depistarea unei boli la nivelul pancreasului este nevoie de un set complex și costisitor de investigații medicale: ecografie abdominală, tomografie, RMN, endoscopie, analize de sînge specifice.

În general, cînd ajung la medic, pacienții sînt deja în faze foarte avansate ale bolii, majoritatea prezentînd metastaze, ceea ce face ca rata de supraviețuire să fie infimă. Mai exact, cea mai mare parte mor în maximum o jumătate de an de la depistarea bolii. De aceea, imediat ce se observă modificări ale culorii urinei, scaunelor, pielii și ochilor, trebuie să se meargă la medic. Constipația și mărirea colecistului, greața sînt și ele semnale de alarmă.

 

Cum ne tratăm?

Posibilitățile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatită acută de cauză biliară. Calculii se pot îndepărta printr-o endoscopie intervențională, care deblochează fluxul normal al bilei și al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilitățile de tratament sînt destul de reduse, astfel încît aceste forme au o evoluție mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat. Formele grave de pancreatită necesită un regim de terapie intensivă sau chiar o intervenție chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima și a treia săptămînă. Cei care trec de acest interval au șanse mai mari de supraviețuire și de evoluție fără complicații.

Sursa: libertatea.ro