Boli care-i transforma pe unii in oameni cu puteri supranaturale

Cînd vorbim despre boli, oricine se gîndește la ceva rău și de care trebuie să ne ferim ca dracul de tămîie, numai că există și excepții uimitoare de boli care-l transformă pe cel care suferă într-o persoană superputernică, într-un supraom. Conform Top Buzz, există cîteva boli rare care nu doar îi face pe savanţi să redefinească termenul de boală, ci şi să facă din oamenii normali superoameni cu puteri speciale.

Supermemorie. Hipertimesia este condiţia care face ca o persoană să-şi amintească un număr vast de experienţe de viaţă în detaliu. Există doar 60 de persoane în lume cu un astfel de diagnostic. Pacienţi pot oferi descrieri detaliate despre fiecare zi din viaţa lor, chiar şi din copilărie. Pot recita pasaje din cărţile pe care le-au citit cu mulţi ani în urmă. Mai simplu spus, ţin minte tot, evenimente plăcute sau mai puţin plăcute.

Insensibilitatea la durere. Analgezia congenitală este o condiţie în care o persoană nu poate simţi durere fizică. Surprinzător, în ciuda rarităţii condiţiei, au fost depistate 40 de cazuri într-un singur sat din Suedia. Deşi la prima vedere pare o superputere, persoanele nu pot şti dacă suferă de ceva: durerea este întotdeauna un bun indicator că ceva nu este în regulă cu organismul. De asemenea, este periculos în cazul copiilor care se pot răni.

Abilitatea de a face practic tot. Sindromul savantului este o condiţie rară specifică indivizilor cu tulburări de dezvoltare neurologică, precum autismul sau sindromul Asperger. Oamenii cu această condiţie sunt extrem de talentaţi în muzică, pictură, matematică, cartografie şi un spectru foarte larg de domenii. Persoanele pot calcula instant înmulţiri ale numerelor cu trei cifre sau să numească ziua din săptămînă în care a picat 5 mai 2017. Stephen Wiltshire, unul dintre oamenii cu această condiţie, a desenat o hartă detaliată a Londrei după un singur zbor. În ciuda acestor aptitudini, persoanele cu această condiţie arată inferioritate în alte domenii, mai ales în cele cu o natură mai practică.

Insensibilitatea la frig. În afară de persoanele care nu simt durerea, există şi persoanele insensibile lafrig. Spre exemplu, Wim Hof este un olandez care a pus doctorii în dificultate din cauza (sau datorită) abilităţii de a rezista la temperaturi extreme. A stat scufundat în gheaţă timp de 120 de minute, a urcat Mont Blanc îmbrăcat doar în pantaloni scurţi şi chiar a înotat  sub gheaţa rezervoarelor. La fel ca în cazul durerii, condiţia poate fi periculoasă. Deşi o persoană nu poate simţi frigul, acest lucru nu înseamnă că organismul nu îl simte şi hipotermia se poate instala.

Absenţa fricii. Boala Urbach-Wiethe este o condiţie genetică rară care duce la lipsa completă a fricii. Sunt cunoscute doar 300 de cazuri, iar un sfert din acestea apar în Africa de Sud.Cel mai faimos pacient care nu cunoaşte frica este o femeie din SUA pe care cercetătorii au încercat să o sperie prin diferite metode: i-au dat şerpi şi păienjeni veninoşi, i-au arătat filme horror şi au închis-o în case bîntuite. Toate încercările au fost în zadar.Mai mult decît atît, femeia a povestit alte întîmplări care nu au speriat-o: un atac cu un cuţit şi un caz de violenţă din care abia a reuşit să scape cu viaţă. Frica este utilă, întrucît în acest mod, persoana poate evalua pericolul, de aceea lipsa fricii reprezintă o ameninţare pentru persoana în cauză.