BOGDAN TIRDEA: PSRM EXPRIMA VOIA POPORULUI, DAR NU A AMBASADORILOR SUA SI UE

(Discursul deputatului Parlamentului R.M din partea fracțiunii PSRM, Bogdan Tîrdea la aniversarea a XX-a a Partidului Socialistilor)

1. Partid Antioligarhic

PSRM, este unicul partid din Moldova care
- nu are pe lista oligarhi
- nu a intrat niciodata in guverne sau coalitii parlamentare cu oligarhii
- lupta cu toti oligarhii indiferent ca-s oligarhi proeuropeni sau proamericani, pro NATO sau anti NATO care vor sistem electoral mixt sau proportional…
Pentru noi, toti oligarhii se impart in 2 categorii:
Cei care stau in puscarie: gen Filat, Platon, Pincevschi.
Si cei care vor sta la puscarie –ADICA TOTI CEILALTI!
Nu conteaza ca Filat, Plahotniuc, Platon, Victor Topa, Usatii, Shor cindva erau parteneri de afaceri, iar azi is dusmani, cindva se cuprindeau, iar azi lupta unul cu altul!
Conteaza faptul ca toti acesti oligarhi luptau, lupta si permanent vor lupta cu PSRM si cu presedintele tarii Igor Dodon!

2. Opozitie reala

PSRM este unicul partid de opozitie reala, repet-reala din R.Moldova.
Celalate daca si sunt in opozitie, atunci doar fata de propriul popor. Iata de ce toti membrii acestor partide incap intrun Jiguli si mai ramin inca 3 locuri libere, moment probat cu lux de argumente la ultimele mitinguri numite din gluma, de protest…
Aratati-mi va rog un partid, care din 2011-2017 a organizat peste 500 de actiuni de protest? Macar unul! Mitinguri in fata Procuraturii Gnerale, CNA, Guvern, SIS si chiar in fata ambasadei SUA!
Aratati-mi un partid, care a dat jos 3 guverne oligarhice –Filat, Gaburici, Strelet, guvernul Filip fiind urmatorul pe Lista…
Cine i-a barat calea spre functia de premier oligarhului Sturza, l-a demis din functie de prim-vicespicher pe oligarhul Plahotniuc?
Care partid in ultimii 3 ani a declansat macar o motiune de cenzura contra vreunui ministru ca sa nu mai zic contra intregului guvern?
Cine a votat demisia procurorului general Zubco, l-a fortat sa plece pe Gurin, lupta pentru demisia actualului procuror general Harunjen?
Cine a informat pentru prima data opinia publica despre furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, daca nu Igor Dodon, pe atunci presedinte PSRM?
Cine s-a opus cu vehementa tuturor faradelegilor puterii? Ma refer la concesionarea aeroportului, privatizarea BEM, concesionarea a 40% din teritoriul tarii de un offshor american, deschiderea oficiului NATO la Chisinau?
Stiti de ce ne-am opus la toate aceste ilegalitati? Fiindca am executat vointa poporului, nu vointa ambasadorului American!
Lista o pot continua la inifinit. Dar oare are sens? Poporul ce nu vede cine si ce reprezinta? Vede desigur. Si de aceea ne sustine. Iata de ce PSRM a luat primul loc la alegerile parlamentare, le-a cistigat pe cele prezidentiale si are azi cel mai inalt rating din stat –in jur de 50%, cu sanse mari de a cistiga la alegerile parlamentare!

3. Echipa de profesionisti

Aceste succese se explica si prin faptul ca, PSRM, e unicul partid cu o veritabila echipa de profesionisti!
Anume cind Zinaida Greceanîi era premier, iar Igor Dodon-ministru al economiei, tara a avut cele mai mari realizari!
- cea mai mica datorie externa a guvernului -13% din PIB, adica 954 mln dolari. Azi datoria e dubla -1.8 mlrd dolari!
- o datorie interna de doar 16 mlrd lei. Azi e peste 21 mlrd!
- cel mai inalt nivel al investitiilor straine directe -711 mln dolari in 2007. In 2016-doar 143 mln, deci, de 5 ori mai putin!
- cel mai inalt nivel de crestere a salariilor si pensiilor -15-18% anual. Azi e doar 5-7% deci, de 2-3 ori mai putin!
- una din cele mai stabile sisteme finaciare din lume. In 2008, revista britanica The Banker plasa sistemul bancar moldovenesc pe locul 5 in lume dupa stabilitate! Azi, 3 banci sunt falimentate, celelalte, si o spun toti specialistii sunt in pragul falimentului!
- practic, nicio scoala, nici un spital, nicio judecatorie, nicio intreprindere de proportii nu au fost inchise!
Ce avem noi azi? 200 scoli inchise, alte 200 asteapta rindul, 2/3 din spitale vor fi lichidate..
Toate aceste magarii au fost numit cu un termen foarte elegant – integrare europeana! Acea integrare europeana, care alaturi de cuvintele democratie, reforme, optimizare au devenit cuvinte de ocara!

4. Partid Socialist

Si ultima, si poate cel mai important.
Azi PSRM e unicul partid care consecvent promoveaza valorile socialiste.
Valori si idei care pornesc de la premiza ca puterea trebuie sa apartina poporului, nu oligarhilor!
Ca principala valoare nu sunt profitul, integrarea europeana, economia de piata, ci omul de rind cu toate problemele, nevoile dar si visurile lui.
Omul, fiindca e creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Si chiar daca intrun sat ramine un singur elev –scoala trebuie pastrata.
Un singur bolnav –spitalul trebuie pastrat.
Un singur credincios –biserica trebuie pastrata!.
Stiti de ce? Fiindca asa e corect, fiindca asta si inseamna DREPTATE!
Si fiindca doar asa Moldova va avea viitor.

Sursa: socialistii.md