Bogdan Borusewicz: „Polonia doreşte finalizarea cît mai rapidă a negocierilor RM-UE privind Acordul de Asociere”

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut, pe 11 martie, o întîlnire cu Mareşalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern. Mareşalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, a venit însoţit de mai mulţi senatori.

Oficialii au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de şedinţa în plen a delegaţiilor. În debutul întrevederii, Vlad Filat a exprimat gratitudine Poloniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene. ”Vă mulţumesc pentru susţinerea Dvs. sinceră şi foarte necesară. Noi avem un obiectiv clar şi anume să ducem la bun sfîrşit toate negocierile ce ţin de integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană”, a declarat Vlad Filat.

Bogdan Borusewicz a subliniat importanţa Summit-ului de la Vilnius pentru R. Moldova. Oficialul european a menţionat că îşi doreşte finalizarea cît mai rapidă a negocierilor RM-UE privind Acordul de Asociere. ”Noi sprijinim acest drum al Republicii Moldova. Finalizarea negocierilor pînă la Summit-ul de la Vilnius va însemna succesul nostru comun. Polonia are o simpatie aparte pentru ţara voastră, această simpatie avînd la bază istoria noastră”, a spus Bogdan Borusewicz.

Vlad Filat şi Bogdan Borusewicz au purtat discuţii şi în privinţa situaţiei politice actuale. Premierul a menţionat că va face tot posibilul pentru ca Republica Moldova să-şi păstreze cursul de integrare europeană.

La întîlnire a participat şi şeful Serviciului de Stat de Arhivă, istoricul Ion Varta, care i-a înmînat oficialului european două volume despre Revoluţia Poloneză şi despre Mareşalul Pilsudski. „Aceste volume reflectă trăirile polonezilor stabiliţi în Basarabia, în România şi rolul lor în perioada revoluţiei. Celălalt volum descrie doua episoade din viaţa mareşalului”, a relevat Ion Varta.

Oficialul european i-a mulţumit istoricului, menţionînd că aceste volume sînt foarte importante pentru Polonia. ”Volumul despre Revoluţie îl vom dona Muzeului din Polonia care este dedicat acestor evenimente. Cartea despre Mareşalul Pilsudski o vom transmite fiicei sale, care locuieşte în Polonia”, a specificat Bogdan Borusewicz.

Bogdan Borusewicz a sosit la Chişinău însoţit de o delegaţie impunătoare de parlamentari din cadrul Senatului şi Seimului Republicii Polone, pentru a participa la deschiderea reuniunii Adunării Parlamentare Polonia – Moldova, care a avut loc pe 11 martie.