BOB DYLAN A CISTIGAT PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURA

Celebrul cantautor folk american Bob Dylan, 75 de ani, a cîștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru "crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane", conform Academiei suedeze.

Bob Dylan, pe numele său real Robert Allen Zimmerman, reprezintă prin muzica dar și versurile sale un punct de reper în cultura pop americană și internațională de mai bine de cinci decenii. O mare parte a celor mai apreciate piese ale sale provin din anii '60 cînd s-a impus drept portavocea unei generații în blugi împotriva războiului și a inegalității sociale. Piese precum "Blowin' in the Wind" sau "The Times They Are a-Changin'" au devenit veritabile imnuri ale mișcărilor americane antimilitariste și pentru drepturi sociale.

Versurile lui Bob Dylan încorporează felurite influențe politice, sociale, filosofice și literare, sfidînd convențiile din muzica pop și generînd o contracultură. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de 5 decenii și explorează și inovează muzica americană, de la folk, blues și country pînă la gospel, rock and roll și rockabilly, cu puternice influențe din muzica populară engleză, scoțiană și irlandeză.

Anunțul laureatului de anul acesta a fost întîmpinat cu urale de asistența din sala Bursei din Stockholm. Bob Dylan a devenit primul muzician din istorie care a fost recompensat cu Nobelul pentru Literatură. El îi urmează scriitoarei din Belarus Svetlana Alexievitch, laureata de anul trecut.

"Dylan are un statut emblematic. Influența sa în muzica contemporană este profundă", conform comunicatului Academiei suedeze.

La mai bine de 50 de ani după ce și-a început cariera, Bob Dylan compune în continuare și este deseori în turnee. În luna mai și-a lansat cel de-al 37-lea album de studio, 'Fallen Angels'.

"Este probabil cel mai mare poet în viață", a susținut Per Wastberg, membru al Academiei suedeze.

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Nobel, a precizat într-o conferință de presă că alegerea lui Dylan pentru premiul Nobel pentru Literatură s-a făcut "cu o mare unitate" în rîndul membrilor comisiei.

Premiul pentru Literatură încheie "sezonul" Nobel 2016. Acest premiu este însoțit de o recompensă financiară în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 820.000 de euro).

Sursa: Agerpres