BNM menţine rata de bază la 4,5 la sută

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), convocat, pe 28 martie, în şedinţă, a decis să menţină rata de bază la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,5% anual, se arată într-un comunicat al BNM.
„Analiza evoluţiilor recente ale mediului macroeconomic atestă reducerea ratei anuale a inflaţiei şi menţinerea acesteia în interiorul intervalului de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5,0 la sută”, constată BNM. În luna februarie rata anuală a inflaţiei a fost de 4,3%, faţă de 4,6% în ianuarie. Banca Naţională apreciază că reducerea ritmului inflaţionist s-a produs, în principal, ca urmare a „temperării uşoare a presiunilor din partea preţurilor la produsele alimentare”. Evoluţia nefavorabilă a producţiei industriale în luna ianuarie confirmă ipotezele anunţate anterior cu privire la contractarea activităţii economice în perioada de referinţă, contribuind astfel la menţinerea presiunilor dezinflaţioniste din partea cererii agregate, mai menţionează BNM. În acelaşi timp, „se atestă o ameliorare la capitolul veniturile populaţiei, astfel încît, în luna ianuarie 2013, salariul mediu real pe economie s-a majorat cu 4,0 la sută, iar transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice au sporit cu 21,7 la sută”.
Datele băncii centrale arată că în luna februarie volumul creditelor noi acordate s-a diminuat cu 25,8 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar depozitele noi atrase s-au micşorat cu 13,9 la sută. Astfel, se menţine o dinamică anuală negativă a creditelor şi a depozitelor noi. Diminuarea cererii interne şi a celei externe, a preţurilor internaţionale la petrol şi produsele alimentare, precum şi evoluţia preţurilor interne la produsele alimentare ar putea duce la reducerea inflaţiei. Riscurile proinflaţioniste pot surveni din partea ajustării politicii bugetare pentru anul 2013. Deşi riscurile şi incertitudinile la adresa inflaţiei persistă, perspectivele aferente evoluţiei indicelui preţurilor de consum pe termen mediu rămîn a fi favorabile, ceea ce determină menţinerea caracterului adecvat al politicii monetare, menţionează BNM.
Este a douăsprezecea lună consecutiv cînd rata cheie nu este modificată, după ce în lunile septembrie 2011-martie 2012, aceasta a fost redusă în patru etape de la 10 la 4,5 la sută, ca urmare a diminuării presiunilor inflaţioniste. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină a fost menţinută la nivelul actual de 14,0 la sută din baza de calcul.