BNM INDEAMNA PUBLICUL SA RECLAME COMISIOANELE ILEGALE LA PLATILE INTERBANCARE ELECTRONICE

Banca Națională a Moldovei îndeamnă publicul să reclame cazurile în care se percep comisioane mai mari decît cele legale la plățile interbancare electronice. Potrivit BNM, pentru procesarea unui document de plată în regim normal se percep cel mult 3,5 lei, iar în regim de urgență – 20 de lei. Acestea sînt valorile maxime la comisioanele sau tarifele pentru ordinele de plată recepționate în mod electronic, în lei moldovenești, prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanță: internet payments, pc-payments, mobile payments.

În cazul în care comisioanele nu sînt aplicate în limitele tarifare legale, persoanele fizice sau juridice, în afara acțiunilor de revendicare a drepturilor lor legale, sînt îndemnate să înainteze o petiție la BNM.

Valorile maxime ale comisioanelor sau tarifelor menționate au fost stabilite în luna iunie, prin hotărîrea Comitetului executiv al BNM, și sînt în vigoare de la 1 septembrie 2019. BNM menționează că este antrenată în continuare în activități de încurajare a utilizării plăților fără numerar și realizării operațiunilor de plată prin mijloace electronice.

Sursa: IPN