BNM ANTICIPEAZĂ O ÎNCETINIRE SEMNIFICATIVĂ A INFLAŢIEI ÎN TRIMESTRUL PATRU AL ANULUI 2014

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anticipează o diminuare uşoară a inflaţiei în trimestrul trei şi o încetinire semnificativă în trimestrul patru 2014, ca urmare a scăderii preţurilor la produsele alimentare.

BNM a revizuit în scădere prognoza inflaţiei pentru anul 2014 la 4,7 la sută faţă de 5,2 la sută cît anticipa în luna mai, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă ţinută cu ocazia lansării raportului asupra inflaţiei Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM. El a adăugat că proiecţia actualizată plasează rata anuală a inflaţiei pentru anul 2015 la nivelul de 3,5 la sută, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decît s-a estimat în luna aprilie.

„În prima jumătate a anului curent am asistat la o creştere lentă a nivelului general al preţurilor”, însă în a doua jumătate a anului „vom înregistra o încetinire mai accentuată a inflaţiei”, a apreciat guvernatorul.

Potrivit acestuia principalele riscuri ce vor duce la scăderea inflaţiei vin de la temperarea semnificativă a activităţii economice a principalelor parteneri comerciali, în special a Federaţiei Ruse, de la trendul descrescător al preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili. De asemenea, posibila înăsprire a condiţiilor de migraţiune în Federaţia Rusă şi introducerea de noi restricţii comerciale de către aceasta reprezintă un risc dezinflaţionist, a mai menţionat Drăguţanu.

Datele BNM arată că odată cu implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, „ritmurile anuale de creştere a preţurilor din ultimii ani sînt cu mult mai mici şi mai stabile decît anterior”. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, inflaţia medie anuală în anii 2000-2009 a fost de 16,2 la sută. În anii 2010-2013, acest indicator a fost de 7,1 la sută, „iar din luna februarie 2012 se află permanent în interiorul de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0 la sută în trimestrele întîi şi doi al anului 2015”.

Inflaţia medie pentru anul 2013 a coborît la 4,6 la sută, iar în luna iunie 2014 a fost de 5 la sută. În ultimele trei luni, „ritmul anual al inflaţiei a înregistrat o scădere vizibilă”, în principal din cauza diminuării preţurilor la produsele alimentare.

Sursa: Moldpres