BNM A REVIZUIT IN SCADERE RATA ANUALA A INFLATIEI PENTRU ANUL 2016, LA 10,1 LA SUTA

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza inflației pentru 2016 la 10,1 la sută, față de 11,9% cît anticipa în noiembrie. Rata anuală a inflaţiei va depăşi în următoarele şase trimestre limita de sus a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută și va reveni în limitele intervalului de variație al țintei în trimestrul trei 2017.

”Conform noii runde de prognoză, rata inflației medii anuale pentru anii 2016 și 2017 se plasează la nivelul de 10.1 la sută și, respectiv, 6.6 la sută, cu revenirea în limitele intervalului de variație al țintei în trimestrul III 2017. Comitetul executiv al BNM va analiza datele statistice care vor fi publicate în perioada următoare și perspectivele cu privire la evoluția inflației, pentru a determina momentul oportun de începere a relaxării treptate a politicii monetare în anul 2016”, se spune într-un comunicat al BNM.

Convocat pe 28 ianuarie în ședință, Comitetul executiv al BNM a decis să menţină rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 19.5 la sută anual.

Banca Centrală a înăsprit pe parcursul anului 2015 politica monetară, rata de bază a fost majorată de la 6,5 la 19,5 la sută.

O evaluare mai detaliată a situației macroeconomice, a prognozei pe termen mediu a inflației și a eventualelor riscuri și provocări la care este supusă politica monetară în perioadele următoare va fi prezentată în Raportul asupra inflației nr. 1, 2016. Analiza evoluţiei recente a indicatorilor macroeconomici relevă ”continuarea tendinţei ascendente a ratei anuale a inflaţiei, aceasta menținîndu-se peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută”.

Potrivit BNM, riscurile externe la adresa inflației rămîn ridicate, ca urmare a activității economice slabe din țările zonei euro și recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Riscurile externe se propagă prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului exterior cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației. Totodată, riscurile principale de proveniență internă sînt determinate de amînarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016.