BNM A PUS ÎN CIRCULAŢIE ŞASE MONEDE COMEMORATIVE

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a pus pe 20 octombrie în circulaţie şase monede comemorative, ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Două dintre acestea completează seria „Personalităţi”. Prima are un tiraj de o mie de exemplare şi este consacrată celei de-a 75-a aniversări a naşterii distinsului poet, prozator, dramaturg şi publicist Dumitru Matcovschi. Cea de-a doua are un tiraj de 500 de exemplare şi este dedicată celebrării a o sută de ani de la naşterea Tamarei Ciobanu – una dintre cele mai populare cîntăreţe din a doua jumătate a sec. XX. Monedele sînt bătute din argint, au greutatea de 13 g, un diametru de 28 mm şi au valoarea nominală de 100 şi respectiv 50 de lei.

Potrivit BNM, seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din municipiul Chişinău” este continuată prin două piese din aur şi argint, dedicate cărturarului, traducătorului, călătorului, geografului şi diplomatului moldovean din sec. XVII, Nicolae Milescu Spătarul. Prima are valoarea nominală de 100 de lei, greutatea 7,8 g, diametrul 24 mm şi tirajul 300 de exemplare. Cealaltă este de 50 de lei, cu o greutate de 13 g, diametrul 28 mm şi tirajul 500 de bucăţi.

Va fi suplimentată cu două monede comemorative şi seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova”. Acestea reprezintă specia de păsări ţigănuşul şi specia de plante bujorul-de-pădure, aflate pe cale de dispariţie. Ambele monede sînt confecţionate din argint, au valoarea nominală de 50 de lei, greutatea – 16,5 g, diametrul 30 mm şi tirajul - 500 de piese.

Comercializarea monedelor comemorative se va efectua prin intermediul băncilor licenţiate, la un preţ de pînă la trei la sută peste cel stabilit de Banca Naţională.

Sursa: Moldpres