BIROUL PENTRU RELAŢII CU DIASPORA

Consultări privind programele de sănătate pentru diasporă

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, în cooperare cu alte instituţii publice şi actori interesaţi, îşi propune să lanseze acţiuni de prevenire în domeniul sănătăţii diasporei. În acest scop, pe 16 aprilie, a avut loc o masă rotundă la care s-a discutat iniţiativa de extindere a activităţilor de informare şi sensibilizare a populaţiei de peste hotarele ţării în vederea prevenirii cancerului genito-mamar, a informat Biroul pentru Relaţii cu Diaspora.

Ţinînd cont de experienţa în desfăşurarea campaniilor de screening oncologic efectuate în Republica Moldova de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a venit cu ideea de a stabili o colaborare în vederea extinderii campaniei de sensibilizare şi peste hotarele ţării. Intenţia dată este argumentată de numărul mare de cetăţeni ai Republicii Moldova din străinătate şi care trebuie să rămînă în atenţia statului. Conform datelor statistice, numărul cel mai mare de decese cauzate de cancer este printre femeile migrante din Est, printre care şi cele originare din R. Moldova. La baza acestei iniţiative este experienţa Asociaţiei Assomoldave din Italia de a organiza împreună cu OIM din Roma o zi dedicată sănătăţii ginecologice cu sloganul “Prevenirea este viaţa!” cu ocazia Zilei femeii.

La masa rotundă au participat reprezentanţii de la Ministerul Sănătăţii, Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Asociaţia AssoMoldave. În cadrul întrunirii s-a format grupul de lucru pentru elaborarea si implementarea iniţiativei. S-a decis ca în scurt timp să fie elaborat un plan de acţiuni care va prevedea identificarea celor mai eficiente instrumente de comunicare. De asemenea, a fost propusă organizarea ”săptămînilor sănătăţii” la sediilor ambasadelor şi consulatelor RM, în cadrul cărora diaspora ar afla mai multe despre programele de sănătate ale RM şi ale statului de reşedinţă, dar şi ar putea primi servicii elementare de prevenire. O altă acţiune este elaborarea unor materiale informative accesibile despre serviciile medicale din Moldova pentru cetăţenii din străinătate. Mai mult ca atît, partenerii au decis să iniţieze consultările pentru a găsi mecanismul cel mai potrivit de extindere a asigurării medicale din R. Moldova asupra reprezentanţilor diasporei.