BIROUL PENTRU REINTEGRARE A FĂCUT O DECLARAŢIE PRIVIND ULTIMELE EVOLUŢII ÎN ZONA DE SECURITATE

Biroul pentru reintegrare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evoluţii în Zona de securitate generate de acţiunile unilaterale ale administraţiei or. Bender, se menţionează într-o declaraţie pentru presă la acest subiect, remisă spre difuzare de către biroul nominalizat.

În particular, se remarcă recenta decizie de a interzice circulaţia în uniformă de serviciu a reprezentanţilor structurilor moldoveneşti de menţinere a ordinii publice în or. Bender. Totodată, trezesc nedumerire intenţiile exprimate de către administraţia oraşului de a debranşa instituţiile penitenciare moldoveneşti din or. Bender de la sursele de apă, energie electrică şi de a interzice furnizarea produselor alimentare către penitenciarele în cauză.

Autorităţile de la Chişinău constată că acţiunile respective contravin flagrant prevederilor Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, care prevăd expres faptul că Comisia Unificată de Control asigură ordinea publică în or. Bender în interacţiune cu organele de poliţie şi miliţie. Astfel, decizia respectivă a administraţiei or. Bender reprezintă o provocare directă la adresa mecanismului actual de pacificare şi o tentativă de diminuare a rolului Comisiei Unificate de Control în gestionarea ordinii publice în or. Bender.

Aceste acţiuni pot fi calificate drept o încercare de exercitare a presiunilor asupra cetăţenilor şi a instituţiilor moldoveneşti prezente în regiunea transnistreană, fapt care poate să afecteze premeditat condiţiile de întreţinere a deţinuţilor din penitenciarele aflate sub jurisdicţia Chişinăului, să împiedice desfăşurarea activităţii normale de către colaboratorii afacerilor interne ai Republicii Moldova, precum şi să deterioreze atmosfera de încredere între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, constatăm că acţiunile respective produc consecinţe umanitare grave, fiind încălcate drepturile omului.

În scopul neadmiterii tensionării situaţiei, precum şi reiterînd apelul Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control din data de 10 aprilie 2013, Chişinăul se adresează reprezentanţilor de la Tiraspol să înceteze orice acţiuni unilaterale care sînt orientate spre destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate. Autorităţile moldoveneşti îşi exprimă ferma convingere că aspectele sau iniţiativele ce ţin de interacţiunea între cele două maluri ale Nistrului trebuie discutate strict în cadrul mecanismelor existente. Chişinăul rămîne deschis pentru un astfel de dialog şi cheamă partenerii externi din formatul de negocieri 5+2 să monitorizeze îndeaproape evoluţiile şi să faciliteze soluţiile ce vor permite detensionarea situaţiei.