BIOGRAFII DE LIDERI REGIONALI, EUROPENI, MONDIALI

Felipe al VI-lea, un rege modern pentru Spania secolului al XXI-lea

Felipe de Bourbon, modern şi discret, a fost crescut cu obiectivul să devină regele Spaniei, un rol în care a exersat din copilărie şi pe care şi-l asumă astăzi, la 46 de ani, succedîndu-i tatălui său, Juan Carlos. Prin studii în străinătate şi formare militară, "obiectivul său, singurul său obiectiv, este să servească Spania. I s-a inoculat, în forul interior, că trebuie să fie primul servitor", declara la un moment dat mama sa, regina Sofia.

Misiunea sa este să asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odată cu urcarea pe tron, în 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de către dictatorul Francisco Franco ca succesorul său.

Marea sa provocare este să convingă, într-o ţară în care susţinerea populară a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, după o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

Serios dar zîmbitor, mai rezervat ca tatăl său, prinţul moştenitor a avut mult timp de suferit de pe urma comparării cu Juan Carlos, mulţi spanioli prezentîndu-se mai degrabă "juan-carlişti" decît monarhişti.

Însă problemele cu sănătatea repetate ale lui Juan Carlos, vînătoarea de elefanţi în Botswana, în aprilie 2012, foarte controversată într-o Spanie afectată de criză, şi ancheta pentru corupţie care o vizează pe fiica sa cea mică, Cristina, şi pe soţul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui. Concomitent, cota de popularitate a prinţului a crescut.

"Un anumit echilibru între cei doi este pe cale să se creeze", sublinia la începutul lui 2013 Antonio Torres del Moral, un profesor de drept constituţional.

Brunet şi cu ochii albaştri, înalt de 1,98 metri, elegantul Felipe şi-a cultivat o imagine de apropiere şi modernitate. El a fost ajutat în acest sens de căsătoria, în 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalistă şi divorţată, o premieră în istoria monarhiei spaniole. Din uniunea lor s-au născut două fetiţe blonde, Leonor, în octombrie 2005, şi Sofia, în aprilie 2007.

printul-felipe-3.jpg

Familia a trăit pînă în prezent departe de fast, într-o casă construită pentru Felipe în parcul Palatului Zarzuela, lîngă Madrid.

Felipe de Bourbon s-a născut în capitala spaniolă, pe 30 ianuarie 1968. Legenda spune că Juan Carlos a leşinat la anunţul naşterii unicului său moştenitor masculin, după cele ale infantelor Elena, în 1963, şi Cristina, în 1965. Monarhii îl aveau astfel pe viitorul rege, Constituţia spaniolă preferînd moştenitori bărbaţi.

Un rol tot mai important

La vîrsta de nouă ani, în 1977, Felipe este numit prinţ de Asturia şi moştenitor oficial al coroanei spaniole. Băiatul pronunţă primul discurs în faţa Parlamentului.

Patru ani mai tîrziu primeşte prima lecţie importantă, odată cu tentativa de lovitură de stat a colonelului Antonio Tejero, la 23 februarie 1981, care-l va transforma pe rege în scutul democraţiei spaniole.

Tatăl îl cheamă pe băiat alături de el. "Voia să fie în biroul său, cu el, pentru a-l vedea acţionînd", declara regina Sofia pentru jurnalista Pilar Urbano, afirmaţii citate în cartea "La Reina".

După ultimul an de liceu, în Canada, Felipe frecventează, în perioada 1985-1988, şcoli militare ale celor trei arme. De asemenea, studiază dreptul la Universitatea Autonomă Madrid şi obţine un master în Relaţii Internaţionale la Universitatea Georgetown de la Washington.

Cu timpul îşi asumă un rol protocolar tot mai important şi îşi multiplică activităţile publice, în special în străinătate, folosindu-şi buna cunoaştere a englezei.

Vorbeşte la fel de bine catalana, un atu în Catalonia, o regiune în nord-estul Spaniei în care aspiraţiile naţionaliste s-au consolidat odată cu criza economică, un lucru care contribuie la tensionarea relaţiilor cu Madridul.

Începînd din primăvara lui 2010, Felipe a fost nevoit să-şi consolideze şi mai mult prezenţa oficială, în contextul îngrijorărilor la adresa sănătăţii lui Juan Carlos.

Pilot de elicopter, amator de fotbal, Felipe este de asemenea foarte sportiv, în continuarea tradiţiei familiei. El a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, în echipa spaniolă de iahting.

El a fost mult timp considerat unul dintre cei mai rîvniţi prinţi moştenitori, iar Casa Regală a păstrat o tăcere totală asupra relaţiilor sale sentimentale, pănă la logodna, în noiembrie 2003, cu Letizia Ortiz.

Cine este Letizia Ortiz?

Noua regină a Spaniei, Letizia, o fostă jurnalistă fără origini nobile, şi-a impus stilul modern şi a adus o notă de strălucire familiei regale spaniole, dar fără să reuşească să-i seducă pe spanioli, care-i reproşează că este prea rece.

Caracterizată drept o persoană drăguţă, activă, spontană, Letizia Ortiz Rocasolano, născută la 15 septembrie 1972 la Oviedo, a împrospătat imaginea familiei regale spaniole. "Doña Letizia i-a deschis mintea lui Don Felipe", îi spunea un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Născută într-o familiei obişnuită - mama este infirmieră, iar tatăl său este jurnalist, tînăra era deja divorţată cînd l-a cunoscut pe Felipe, moştenitorul coroanei Spaniei şi prinţ de Asturia, în 2002.

Relaţia lor a început în primăvara lui 2003, însă a fost ţinută secret pînă la anunţul oficial al logodnei, cîteva luni mai tîrziu, în noiembrie.

"Dă-mi voie să termin!", îi spunea Letizia lui Felipe, după anunţul logodnei, cînd prinţul încerca să o oprească să răspundă la întrebările jurnaliştilor referitoare la cererea în căsătorie. Tonul sincer a provocat atunci uimire în Spania.

"Inteligentă, cultivată, ambiţioasă, politicoasă, o femeie cu nervi de oţel", sînt termenii în care este descrisă de foştii colegi.

Cu toate acestea, Letizia a fost nevoită să-şi controleze reacţiile, cel puţin în public, pentru a se adapta rolului care i-a fost atribuit, acela de soţie discretă şi atentă a moştenitorului tronului spaniol.

Aflată în atenţia presei de scandal, are grijă să-şi apere imaginea pînă la cel mai mic detaliu. În 2008, a suferit o intervenţie chirurgicală la nas, pentru a rezolva o problemă de respiraţie, potrivit casei regale.

Cu părul blond, zîmbitoare, impecabilă pe tocuri, viitoarea regină este tot timpul în pas cu moda, iar în acest sens este pe deplin ataşată de creatorii spanioli, alternînd costumele elegante şi rochiile de seară, feminine şi sofisticate.

În primii ani după ce a intrat în rîndul familiei regale, Letizia s-a străduit să cîştige simpatia spaniolilor, care i-au reproşat că este prea distantă şi prea rece. Unii au acceptat cu greu că o "femeie fără origini nobile" i-a cîştigat inima prinţului Felipe.

O schimbare radicală s-a produs după ce sora sa, Erika, s-a sinucis în februarie 2007, la vîrsta de 31 de ani.

După ceremonia de înmormîntare, Letizia, care era în acel moment însărcinată, a declarat în faţa presei, cu vocea tremurîndă: "Mulţumesc tuturor persoanelor care au fost întristate de moartea surorii mele". Spaniolii au fost emoţionaţi, iar prinţesa a început să fie acceptată.

De-a lungul anilor, ea a fost din ce în ce mai prezentă la ceremoniile oficiale, însă în continuare discretă, alături de soţul său, al cărui rol a crescut de la o zi la alta.

Letizia şi Felipe sînt părinţii a două fetiţe, Leonor, născută în 2005, şi Sofia, născută în aprilie 2007. Familia trăieşte discret într-o casă situată în parcul palatului de la Zarzuela.

Înainte de logodna cu Felipe, Letizia era deja foarte cunoscută spaniolilor, ţinînd cont de faptul că prezenta din septembrie 2003 programul de ştiri al postului public de televiziune, TVE.

Licenţiată în Ştiinţele informării la Universitatea Complutense din Madrid, Letizia a fost prezentatoare şi reporter pentru postul de televiziune CNN+, iar din 2000 s-a alăturat postului TVE, după ce şi-a început cariera în presa scrisă.

Ea a fost căsătorită timp de un an, din 1999 pînă în 2000, cu Alfonso Guerrero, unul dintre profesorii săi de la facultate, cu care avea o relaţie de aproape zece ani. Căsătoria civilă nu a reprezentat un obstacol pentru căsătoria cu prinţul Felipe.

Letizia are o soră mai mică, Telma.

Sursa: Mediafax