BIOGRAFII DE LIDERI REGIONALI, EUROPENI, MONDIALI

Generalul Wojciech Jaruzelski, omul legii marţiale în Polonia

Funeraliile generalului Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, decedat duminică la vîrsta de 90 de ani, vor avea loc vineri, la cimitirul militar Powazki din Varşovia, a anunţat primăria capitalei poloneze.

Generalul Jaruzelski va fi înhumat în acest cimitir în conformitate cu dorinţa familiei sale. "Tatăl meu s-a considerat toată viaţa un soldat şi a dorit mereu să odihnească printre camarazii de arme", a declarat fiica sa, Monika Jaruzelska.

Personaj controversat, Wojciech Jaruzelski şi-a divizat pînă la moartea sa compatrioţii în ceea ce priveşte opiniile despre legea marţială pe care a impus-o în 1981 în Polonia.

El continuă să-i divizeze şi după decesul său, în ceea ce priveşte caracterul funeraliilor. Partidul Social-Democrat SLD (stînga post-comunistă) doreşte doliu naţional pentru general, care a fost, de asemenea, primul preşedinte al Poloniei, după tranziţia paşnică de la comunism la democraţie, în 1989.

Preşedintele Bronislaw Komorowski, care a publicat în presă un mesaj formal de condoleanţe adresat familiei, nu pare să fie de această părere. "Ar fi preferabil să nu fie luate decizii care să divizeze societatea, pentru a nu provoca şi mai multă durere familiei generalului", a declarat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei, Joanna Trzaska-Wieczorek. "Un doliu naţional ar fi nepotrivit, în măsura în care doliul naţional ar trebui să fie expresia sentimentelor unei naţiuni întregi", a adăugat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei poloneze.

Suferind de ani de zile de un cancer al glandelor limfatice, generalul a decedat cu puţin timp înainte de ceremoniile prevăzute pentru cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri semi-libere cîştigate de sindicatul Solidaritatea, pentru care preşedintele american Barack Obama şi mai mulţi preşedinţi europeni sînt aşteptaţi la Varşovia, la 4 iunie.

Cel puternic om al Poloniei comuniste, generalul Wojciech Jaruzelski, decedat duminică la vîrsta de 90 de ani, va rămîne în istorie ca fiind cel care a impus legea marţială în ţara sa, la 13 decembrie 1981, pentru a încerca în van să reducă la tăcere sindicatul Solidaritatea.

De asemenea, generalul Wojciech Jaruzelski a fost primul lider comunist din Europa care a favorizat opt ani mai tîrziu tranziţia spre democraţie, proces ce a asigurat succesul mişcării Solidaritatea a lui Lech Walesa, primul sindicat independent din blocul sovietic.

Cu faţa acoperită în cea mai mare parte a timpului de ochelarii să negri imenşi şi cu o alură rigidă, generalul Jaruzelski îi plăcea să repete că "doar istoria îmi va da dreptate".

El spunea că, în 1981, a ales cel mai mic rău posibil pentru Polonia, salvînd-o de invazia trupelor sovietice. O ipoteză respinsă de criticii săi, care afirmă că Uniunea Sovietică, angajată deja în Afganistan, nu era pregătită să intervină.

Născut la 6 iulie 1923 la Kurow (estul Poloniei) într-o familie din mica nobilime, Wojciech Jaruzelski aderă încă din tinereţe la comunism. La vîrsta de 17 ani, la puţin timp după împărţirea Poloniei de Hitler şi Stalin în 1939, el este deportat în Siberia împreună cu toată familia. Tatăl său va muri acolo.

Tînărul Wojciech intră totuşi în armata poloneză înfiinţată în Uniunea Sovietică sub tutela Armatei Roşii. El urcă rapid toate treptele ierarhiei militare, continuîndu-şi totodată cariera în cadrul Partidului Muncitoresc Unit Polonez (PMUP).

El devine, la 33 de ani, unul dintre cei mai tineri generali ai Armatei Naţionale. La 37 de ani, el este responsabil de Departamentul Politic al Forţelor Armate, după care preia, în 1968, portofoliul Apărării, pe care îl va păstra timp de 15 ani. Concomitent, se va afla la conducerea PMUP.

"A fost înainte de toate un militar căruia îi plăcea rigoarea armatei. El avea obiceiul să dea ordine", a declarat pentru AFP istoricul Andrzej Paczkowski.

La cîteva luni după înfiinţarea mişcării Solidaritatea, în 1980, generalul Jaruzelski preia conducerea partidului şi a Guvernului. El cumulează toate puterile, la 13 decembrie 1981, şi impune legea marţială. Sindicatul Solidaritatea este scos în afara legii, iar militanţi de-ai săi sînt trimişi în închisoare.

În 1983, legea marţială este abrogată şi autoritarismul slăbeşte treptat. Instalarea lui Mihail Gorbaciov la putere la Moscova şi criza economică îl constrîng să liberalizeze regimul în Polonia.

Decizia de a negocia cu Solidaritatea viitorul ţării a condus în vara anului 1989, în urma unor alegeri legislative semidemocratice cîştigate de mişcarea lui Lech Walesa, la prăbuşirea puterii comuniste.

După autodizolvarea PMUP în 1990, generalul Jaruzelski renunţă la funcţia de preşedinte al ţării, favorizînd alegerea celui mai înverşunat adversar al său, Lech Walesa, în acest post.

Foarte mulţumit să vadă Polonia în NATO

În 2004, el a cerut iertare pentru ocuparea Cehoslovaciei în 1968 de trupele Pactului de la Varşovia. "Deşi pare paradoxal să o spun, eu sînt foarte mulţumit să văd Polonia în NATO, care este garantul securităţii noastre, şi în Uniunea Europeană, care este o şansă enormă de dezvoltare", mărturisea Jaruzelski în august 2005, într-un interviu pentru AFP.

În 2010, el a fost acuzat, în mod oficial, de "crimă comunistă" pentru că a impus legea marţială şi risca zece ani de închisoare, dar starea sa de sănătate l-a împiedicat începînd din 2011 să asiste la proces.

În iulie 2011, el a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

Walesa: Jaruzelski a fost "un om foarte inteligent"

Generalul Wojciech Jaruzelski a fost "un om foarte inteligent" care va fi judecat doar de Dumnezeu, a declarat liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa.

"Generaţia sa trebuia să facă alegeri dificile. Unii aderau la perfidia comunistă, alţii încercau să i se opună din interiror", a spus Walesa. "Probabil, el cunoştea foarte bine mentalitatea sovietică, ştia despre arsenalul lor de rachete. El era îndreptăţit să gîndească, la fel ca mulţi alţii în lume, că nu mai avea nicio şansă să iasă din această situaţie ", a adăugat fostul preşedinte polonez şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

"El ar fi fost un mare om dacă ar fi trăit într-o altă epocă. Dar a făcut parte dintr-o generaţie nefericită", a declarat pentru AFP Lech Walesa.

În opinia lui Walesa, generalul Jaruzelski a fost "un foarte inteligent" şi "plin de umor". "Putea fi ascultat ore întregi", a adăugat Walesa. "Am pierdut cîteva bătălii în faţa sa, dar am cîştigat războiul pentru o Polonie liberă. Nu-mi mai pasă de motivele sale şi îl las, prin urmare, la judecata lui Dumnezeu", a conchis el.

Gorbaciov a salutat memoria lui Jaruzelski

Fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a salutat memoria unui om "excepţional", care a "făcut multe pentru Polonia", după anunţarea decesului la 90 de ani a generalului Wojciech Jaruzelski. "A fost un om excepţional. Nu a avut un destin uşor, a făcut multe pentru Polonia", a declarat Gorbaciov, citat de agenţia Itar-Tass. "A fost un militar, a combătut fascismul alături de noi şi a rămas pînă la capăt fidel alegerii sale, socialismului", a adăugat iniţiatorul politicii Perestroika, aflat la conducerea Uniunii Sovietice în perioada 1985-1991. "Am fost prieteni pentru că am împărtăşit idei şi am participat la evenimente importante. Ne-am întîlnit adeseori cînd era preşedinte", a mai declarat el.

Sursa: Mediafax