BILANȚUL PREȘEDINȚIEI LITUANIENE A CONSILIULUI EUROPEI

Intervenția în plenul Parlamentului european a euro-deputatului Marian Jean Marinescu din data de  14.01.2014

Președinția lituaniană a acoperit o perioadă dificilă și intensă, caracterizată de negocieri importante, care au vizat politici vitale pentru funcționarea și evoluția Uniunii. Refacerea economică a Uniunii este prioritatea zero în acest moment, de aceea felicit încă o dată Parlamentul și Președinția lituaniană pentru că au reușit să ajungă la un acord privind bugetul Uniunii în timp util.

S-au concluzionat și consolidat politici care vor asigura pe termen lung creștere economică durabilă și stabilitate. Sunt de menționat în primul rînd acordurile pe bazele legale privind politicile de coeziune și agricultură.

Sunt de salutat și măsurile privind combaterea șomajului, mai ales în rţndul tinerilor. Prin adoptarea prevederilor comune privind fondurile structurale și de investiții europene se va asigura canalizarea resursele alocate într-o direcție optimă, generîndu-se astfel prosperitate regională.

Trebuie remarcat și susținut activ progresul obținut în ultimul timp în stabilirea Uniunii Bancare, în generarea de politici economice responsabile din  partea statelor membre, precum și în legislația care protejează interesele financiare și garantează drepturile cetățenilor Uniunii în sectorul financiar.

Nu trebuie să uităm un punct important de pe agenda Președinției lituaniene, și anume Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acest acord reprezintă o recunoaștere a eforturilor de reformă din ultimii ani ale guvernului de la Chișinău, dar și o dovadă că UE își onorează angajamentele față de partenerii estici.

Regret că nu au fost deschise discuțiile privind Regulamentul Cerul Unic European.  Acest regulament este foarte important, atît pentru UE, cît și  pentru cetățenii săi prin îmbunătățirile pe care le aduce traficului aerian și confortului pasagerilor pe acest mod de transport.

Mulțumesc Președinției lituaniene pentru colaborarea excelentă din cadrul  negocierilor pentru Fondul de securitate internă al UE!