BILANTUL PROF. DR. SERGIU MIRON LA 70 DE ANI DE ACTIVITATE IN EDUCATIE SI STIINTA

După absolvirea școlii primare din satul de baștină Rotunda, raionul Edineț, părinții mi-au satisfăcut dorința de a continua studiile la liceu. Astfel, în 1938, am susținut examenele de admitere la liceu, la Iași, devenind primul licean în istoria satului Rotunda. În luna iulie a fiecărui an de studii mă ocupam de preparații, de pregătirea absolvenților școlilor primare din Iași pentru examenele de admitere la liceu. Îmi selectam elevii buni pentru a avea garanţia că vor susține cu succes examenele de admitere. Eram plătit bine, fiindcă în acele vremuri studiile liceale erau cu plată și numai oamenii înstăriți își permiteau să plătească taxa de studii la un liceu bine cotat, de aceea și plata pentru preparație era pe măsură.

Am absolvit primul ciclu liceal – capacitatea – cu toate notele de 10. Însă din cauza războiului n-am absolvit liceul și în 1948 am absolvit școala medie din Edineț şi chiar în luna septembrie a aceluiaşi an m-am angajat la serviciu ca învățător. Paralel cu activitatea de învățător de matematică, făceam studii prin corespondență la Facultatea de Matematică a Institutului pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. În vara anului 1952 absolvisem cursul trei.

În august 1952 am demisionat de la serviciu și am continuat studiile la facultate, la secția de zi (staționară). În 1954, am absolvit Facultatea de Matematică, am primit diploma de „otlicinic” (de excelență) și am fost repartizat la serviciu la institutul pedagogic din Tiraspol – conferențiar la catedra de matematică, unde nu era nici un doctor în știință. Din acel an 1954 satul Rotunda avea primul, în istoria sa, absolvent de facultate .

Paralel cu activitatea didactică, eram implicat intens în activitatea științifică, de cercetare. Am făcut doctoratul și în 1964 am susținut teza de doctor în matematică la Academia de Știință din Kiev. Din acest moment, catedra de analiză matematică a institutului din Tiraspol avea primul doctor în matematică, dar și satul meu de baștină avea primul doctor în știință şi, cu regret, pînă în prezent satul Rotunda nu are încă un doctor în matematică, şi nici în fizică .

În 1968, am trecut, prin concurs, la Institutul Pedagogic din Chișinău, unde, altădată, făcusem facultatea. În activitatea mea științifică am publicat în țară și peste hotarele ei mai mult de 100 de lucrări științifice, am scris și am publicat 14 cărţi de matematică și o carte de sociologie. Sînt autorul primului manual de analiză matematică pentru universități, publicat în Moldova, la editura Lumina din Chișinău, în 1992. Altă lucrare pentru universități, „Teoria limitelor și calculul diferențial”, am publicat-o în 2006 la editura Spiru Haret din Iași. În 2010 și 2011 am publicat două volume de matematică cu titlul „Bazele analizei matematice”.

În volumul din 2010, pag. 663-665, am inclus o scrisoare testamentară, o poruncă pentru consătenii mei, care se potrivește pentru orice comunitate de țărani. Din această scrisoare, inclusă în toate cărțile mele publicate ulterior, scot în evidență, în acest articol-bilanţ, următorul citat: „Nu lăsați copii dotați la coarnele plugului, îndrumați-i să facă studii liceale, iar apoi și studii universitare. O parte dintre ei se vor întoarce la vatra părintească, vor fi învățători, profesori, medici, contabili, agronomi sau altă profesie și ca urmare veți avea o intelectualitate băștinașă, veți avea măcar jumătate din corpul didactic al școlii învățători și profesori băștinași care, mai mult decît alții, vor fi interesați să apere cu sfințenie onoarea școlii care este și onoarea satului. Avînd o intelectualitate băștinașă, veți reuși să alegeți un primar instruit, înțelept și cinstit, bun gospodar, care va munci pentru comunitatea satului. Totodată, această intelectualitate, cu trecerea anilor, se va perfecționa tot mai mult, devenind astfel un izvor de cultură, un exemplu de comportament onest pentru întreaga comunitate a satului. Numai așa veți dăinui peste secole cu demnitate și înțelepciune”.

Un vis al meu, menționat în citatul de mai sus, constituie alegerea doamnei Galina Iușan în funcția de primar al satului Rotunda. Primarul Galina Iușan este o doamnă cu studii superioare în domeniul economiei și contabilității, este bine instruită, este cinstită și harnică, își iubește consătenii și face tot ce-i stă în putere pentru ca viața fiecărei familii din sat să devină mai ușoară. A reușit să construiască în sat o bună parte de drum asfaltat, să asigure comunitatea satului cu apă potabilă, a efectuat reparația capitală a clubului din sat, în care se află și biblioteca satului. Sînt de părere că, pe viitor, doamna Galina Iușan va duce la bun sfîrşit toate problemele cu care se confruntă satul.

Revin în continuare la rezultatele muncii mele, revin la cea mai veche și controversată problemă de matematică din istoria omenirii, pe care am reușit s-o rezolv după 40 de ani de muncă. Cu multe mii de ani în urmă, meșterii olari și meșterii dogari-constructori de butoaie au observat că între lungimea unui cerc și diametrul lui există un raport care nu depinde de lungimea diametrului. În acele vremuri, măsurările se efectuau cu o sfoară. Multe mii de ani acest raport a fost considerat numărul 3. După ce Arhimede a arătat că raportul dintre lungimea cercului și diametrul lui este mai mare decît 3, s-a început goana în căutarea unei definiții bine închegată din punct de vedere matematic pentru raportul menționat. Peste ani, acest raport a fost botezat cu litera grecească π, se citește „pi”.De-a lungul secolelor și miilor de ani, multe generații de matematicieni cu minți mărețe și lucide și-au sacrificat viața în căutarea unei definiții matematice pentru dezlegarea enigmei generată de problema raportului π (pi). Iată că Dumnezeu a poruncit ca această problemă să fie dezlegată, rezolvată aici, și, după 40 de ani de muncă intelectuală, am reușit să rezolv problema generată de enigma raportului π. După ce am terminat să aștern pe hîrtie rezolvarea problemei menționate, m-am întrebat: De ce Tu, Doamne, mi-ai dat anume mie cuget și putere să trec peste obstacolele vieții și să rezolv cea mai veche și controversată problemă de matematică din istoria omenirii, ce faptă dumnezeiască am împlinit în fața Măreției Tale? Cred că Dumnezeu mi-a dat cuget și putere să trec peste obstacolele vremii, să urc cu ușurință versantul vieţii și să rezolv problema generată de enigma numărului π, datorită faptului că de-a lungul vieții am muncit cinstit şi cu devotament.

Odată cu rezolvarea problemei numărului π, am scris și am publicat altă trigonometrie pe care am numit-o „Trigonometria absolută”. Se găsește în Biblioteca Națională și în cea municipală din Chișinău, în bibliotecile universităților cu profil real, în bibliotecile liceelor „Pan Halipa” şi „Mihai Eminescu” din Edineț, în biblioteca AȘM, precum și în posesia șefilor de catedre de matematică a universităților din țară. Am terminat activitatea de muncă intelectuală în ziua de 22 septembrie 2018, cînd am ţinut ultimul meu referat la o conferinţă ştiinţifică referitor la problema numărului π şi rezolvarea ei.

Sergiu Miron, prof. dr. în matematică