Bilant tragic in SUA: 34 de morti in patru atacuri armate, intr-o saptamina

Americanii mai scriu o pagină neagră din istoria atacurilor armate în masă: 29 de oameni au murit la interval de doar 13 ore, în două astfel de episoade sîngeroase. Primul, în Texas, unde 20 de persoane au fost ucise de un tînăr într-un centru comercial. Atacul cu caracter rasist s-a întîmplat într-un oraș cu o mare comunitate de hispanici. Cîteva ore mai tîrziu, un incident similar şi în Ohio: un bărbat a ucis 9 oameni într-un bar, înainte de a fi omorît de Poliție. Cu o săptămîna în urmă, alte două atacuri armate s-au soldat cu încă cinci morți. Atacurile armate au devenit, de altfel, o obişnuinţă în Statele Unite - numărul lor a depăşit 250 de la începutul anului.

Peste 2.000 de oameni erau în centrul comercial din El Paso, în momentul în care în clădire a intrat un tînăr înarmat cu o pușcă de asalt. Fără să stea pe gînduri, el a deschis focul la întîmplare, spre groaza clienților care s-au ascuns în magazine.

- Plecăm, trebuie s-o facem! Cel care rămîne ultimul închide acea ușă.

- Atacatorul e acolo?

- Vine de acolo, din acea direcție.

Timp de mai multe minute, atacatorul s-a plimbat prin magazine, în căutarea victimelor. I-a vînat astfel pe oameni unul cîte unul, pînă cînd trupele speciale ale Poliției au ajuns la fața locului și l-au încătușat.

Greg Abbott, guvernatorul Texasului: Este dezgustător, de netolerat. Un astfel de comportament, astfel de gînduri, astfel de acțiuni, crime de acest gen nu ne reprezintă, nu reprezintă Texasul.

Printre morţi sunt şi trei mexicani, a anunţat Preşedintele ţării vecine, în timp ce Donald Trump a condamnat atacul pe Twitter. Opoziția democrată îl acuză pe șeful Casei Albe că este unul dintre vinovații morali ai tragediei din Texas.

Beto O'Rourke, candidat democrat la Președinție: Avem un Președinte care-i numește pe mexicani violatori și infractori, deși imigranții mexicani comit mult mai puține crime decît cei născuți în această țară. El (Trump, n.red.) e un rasist și alimentează rasismul din această țară, iar acest lucru schimbă în mod fundamental caracterul acestei țări.

La doar cîteva ore de la masacrul din Texas, un alt atac armat mortal a avut loc în Ohio. Un bărbat a deschis focul într-un bar și a apucat să-i împuște pe clienți înainte să fie ucis de Poliție. 

"Am avut ofițeri în apropiere și au reușit să răspundă la timp și să pună capăt incidentului", a informat Departamentul de Poliție din Dayton. Polițiștii spun că atacatorul avea o armă de calibru mare.

În urmă cu o săptămînă, un angajat nemulțumit al unui hipermarket Walmart din Southaven, al treilea oraș ca mărime din statul Mississippi și-a ucis doi colegi și a rănit un ofițer. S-a întîmplat în dimineața de 30 Iulie, cînd în magazin se aflau circa 60 de angajați, potrivit CNN.

Suspectul, un bărbat de 40 de ani, fusese suspendat cu cîteva zile înainte pentru că-i arătase un cuțit unui coleg, la muncă. Walmart investiga incidentul și nu luase o decizie în acest caz în momentul atacului.

Un alt atac armat a avut loc în California, la festivalul usturoiului din Gilroy. Un tînăr de 19 ani a deschis focul cu o armă de asalt asupra participanților la festival. A ucis trei persoane, între care doi copii, și a rănit 16 persoane. Atacatorul s-a sinucis înainte de a fi prins de Poliție.

Într-o locuință care fusese închiriată de tînăr s-au găsit materiale extremiste.

Cel mai grav atac armat din SUA s-a petrecut în 2017 în Las Vegas, cînd un bărbat a ucis 58 de oameni la un festival de muzică.