BERD SPRIJINĂ CONSILIUL ECONOMIC AL PRIM-MINISTRULUI

Consiliul Economic al Prim-ministrului, Iurie Leancă, a fost lansat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Anunţul a fost făcut, pe 23 iulie, de Prim-ministrul Iurie Leancă şi Directorul Executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Consiliul Economic se va axa pe facilitarea interacţiunii statului cu mediul de afaceri, eliminarea constrîngerilor în domeniul afacerilor şi asigurarea un mediu benefic pentru investiţiile în sectorul privat atît străine, cît şi locale. Din structura acestuia vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor statului, asociaţii de afaceri şi investitori, donatori care sprijină dezvoltarea sectorului privat al R. Moldova şi reprezentanţi ai societăţii civile.

”Statul trebuie să fie un partener fidel, onest şi previzibil pentru antreprenorii ce corespund aceloraşi criterii. De aceea ne-am propus să creăm acest Consiliu drept o structură consultativă, concentrată pe îmbunătăţirea mediului de afaceri, creşterea atractivităţii investiţionale, simplificarea procedurilor la nivelul instituţiilor statului, eliminarea constrîngerilor pentru antreprenori şi punerea în aplicare a noilor instrumente de e-guvernare”, a declarat Iurie Leancă.

La rîndul său, Directorul Executiv al BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps, a declarat că instituţia va oferi 300 de mii de euro pentru activităţile Consiliului, care va fi format din cei mai străluciţi inovatori economici şi din domeniul afacerilor.

Oficialii au discutat despre noua Strategie a BERD pentru Republica Moldova în următorii trei ani. Olivier Descamps a declarat că asigurarea transparenţei în sistemul financiar-bancar, în special în ce priveşte deţinătorii de acţiuni bancare, trebuie să devină una dintre priorităţile autorităţilor de la Chişinău, alături de reforma justiţiei.

Începînd cu 1994, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a finanţat proiecte de dezvoltare a infrastructurii, transportului şi sistemului financiar-bancar din R. Moldova în valoare totală de 897 de mln de euro.