BERD RECOMANDA R. MOLDOVA SA SEMNEZE CIT MAI RAPID UN NOU PROGRAM CU FMI

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sugerează autorităților moldovene să semneze cît mai rapid un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Un nou program cu FMI și punerea în aplicare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană ar putea servi drept ancoră pentru implementarea reformelor, potrivit Raportul de tranziție pentru anii 2015-2016 al BERD ”Reechilibrarea finanțelor”.

Transformările structurale și instituționale pentru îmbunătățirea competitivității și diversificării exporturilor și producției pot contribui la îmbunătățirea rezistenței Moldovei față de șocurile externe, notează experții instituției financiare europene.

BERD consideră că una din prioritățile pentru anul 2016 este restabilirea transparenței și disciplinei în sectorul financiar. În urma fraudei majore produsă în trei mari bănci din Moldova, autoritățile trebuie să întreprindă măsuri concrete ”pentru a preveni contaminarea în continuare în sectorul financiar și să-i pedepsească pe autorii fraudei”.

Autoritățile trebuie să ia măsuri urgente pentru consolidarea instituțiilor publice, reforma sectorului justiției și lupta împotriva corupției, se mai arată în raport. Etapele cheie includ măsuri precum revigorarea instituțiilor statului, sporirea independenței BNM, asigurarea unei administrări eficiente a justiției pentru a elimina obstacolele din calea punerii în aplicare a politicilor publice și îmbunătățirea climatului de afaceri.

Raportul BERD evaluează starea finanțelor în regiunile în tranziție în rezultatul crizei din 2008-2009 și consideră că modul de finanțare ar trebui reechilibrat pentru a oferi fluxuri de finanțare diverse și stabile, care ar susține dezvoltarea economică.