BERD NE VA AJUTA SĂ REABILITĂM 210 KILOMETRI DE AUTOSTRADĂ

Acordul de finanţare prevede oferirea a 150 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor principale din Moldova. Acordul a fost semnat, pe 30 iunie, de Prim-ministrul, Iurie Leancă, şi Directorul pentru Transport al Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Sue Barett, în satul Măgdăceşti, pe şantierul de reconstrucţie a porţiunii Chişinău-Soroca de pe traseul M2, unde lucrările au loc cu ajutorul investiţiilor străine, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

 Premierul Iurie Leancă a declarat că evenimentul se înscrie în priorităţile Guvernului pentru primele 100 de zile, prin crearea unor noi locuri de muncă. "Pe acest şantier de 20 de kilometri lucrează aproximativ 100 de oameni, dintre care 92 sînt cetăţeni ai Republicii Moldova. Aceştia au salarii competitive, de patru, şase şi chiar nouă mii de lei, în funcţie de calificare. Pînă la finele lunii august acest segment de 20 de kilometri va fi finalizat, ceea ce înseamnă o comunicare logistică pentru transportatori şi o atractivitate mai mare pentru potenţialii investitori în economia Moldovei", a subliniat Prim-ministrul. Premierul a declarat că desfăşurarea proiectelor va fi monitorizată strict în ce priveşte transparenţa financiară şi respectarea calităţii. „Astfel vom putea asigura că fiecare cent este investit cu maximă eficienţă. Este o investiţie în economia Moldovei, în proiecte cu efect social care au drept scop pregătirea muncitorilor calificaţi", a adăugat Premierul.

La rîndul său, Sue Barett, a declarat că Acordul semnat este cel de-al 100-lea proiect al BERD în R. Moldova. Împrumutul va fi oferit în trei tranşe, în funcţie de progresele obţinute. "Vrem să susţinem creşterea şi dezvoltarea Republicii Moldova, iar acest eveniment se încadrează perfect în acest scop", a menţionat Sue Barett.

Până în prezent, BERD a semnat 100 de proiecte investiţionale în Republica Moldova, în sumă totală de 897 de milioane de euro. Acestea cuprind domeniile  energetic, transporturi, economic, agricol, industrie şi sectoarul bancar.