BERD ŞI BEI VOR SUSŢINE PROIECTELE DE INTERCONECTARE ENERGETICĂ DINTRE R. MOLDOVA ŞI ROMÂNIA

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a avut, pe 29 aprilie, o şedinţă de lucru privind proiectele de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La şedinţă au participat Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, reprezentanţi ai organelor de stat implicate în procesul de negocieri cu privire la construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, precum şi ai proiectelor din domeniul energetic care vizează liniile de interconexiune electrică Iaşi – Ungheni- Străşeni, instalarea convertoarelor back-to-back pe liniile Bălţi-Suceava şi Vulcăneşti-Isaccea.

Oficialii au făcut o trecere în revistă a etapelor de implementare a proiectelor energetice şi au punctat subiectele care vor fi abordate în cadrul vizitei ministrului delegat pentru Energie al României, Constantin Niţă, care va avea loc în perioada 7-8 mai curent. De asemenea, în cadrul şedinţei a fost menţionat faptul că ambele părţi au lansat deja procedurile de licitaţie a lucrărilor pe porţiunile României şi Republicii Moldova. Conform estimărilor, lucrările pe porţiunea Republicii Moldova ar putea fi lansate în luna august, după finalizarea procedurilor de achiziţii. Urmează ca în perioada imediat următoare să se treacă la etapa a doua care vizează obţinerea finanţării pentru studiul de fezabilitate, proiectare şi construcţie a unei Staţii de Comprimare, precum şi a gazoductului Ungheni - Chişinău, care va oferi posibilitatea de a majora numărul de consumatori.

În altă ordine de idei, a fost analizată situaţia cu privire la construcţia liniilor de interconexiune electrică. Iurie Leancă a fost informat că instituţiile donatoare BERD şi BEI şi-au manifestat interesul de a susţine Republica Moldova în construcţia liniilor de înaltă tensiune în cadrul proiectului respectiv.

Premierul interimar a relevat importanţa acestor proiecte pentru R. Moldova. Iurie Leancă a dispus ca instituţiile de stat implicate în proiectele menţionate să ia măsurile necesare pentru efectuarea lucrărilor cu respectarea termenelor stabilite.