BENZINA SI MOTORINA SE VOR IEFTINI, IAR GAZUL VA FI MAI SCUMP, DUPA CE ANRE A STABILIT NOILE PRETURI PLAFON

ANRE a stabilit noi prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților pentru perioada 29 Iunie 2016 - 12 Iulie 2016. Vezi cum a evoluat pînă acum de prețul maxim de comercializare a carburanților stabilit de ANRE.

Potrivit ANRE, prețul de maxim de comercializare a benzinei Premium-95 nu va depăși 16,11 lei/litru sau cu 14 bani mai puțin față de plafonul stabilit cu 2 săptămîni în urmă.

Prețul plafon de comercializare a motorine se va reduce cu 35 de bani și va atinge nivelul de 14.00 lei/litru.

Pe de altă parte, va crește cu 22 de bani prețul plafon de comercializare a gazului lichefiat, care ajunge la 7,51 lei/litru.

Prețurile plafon vor intra în vigoare începînd cu ziua de mîine, 29 iunie și vor fi valabile pe parcursul următoarelor două săptămîni.

De remarcat totuși că deputații au aprobat, în ședința Parlamentului din 17 iunie, un amendament care nu va mai permite ANRE să stabilească un preț plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat. Odată ce modificarea Legii produselor petroliere, va fi publicată în Monitorul Oficial, ANRE va reveni la vechea metodologie de formare a prețului care stabilea o marjă de venit de maxim 10% pentru petroliști.

Vlad VASILCOV (agora.md)