BENZINA ÎN MOLDOVA SE IEFTINEŞTE, DAR RĂMÎNE ÎNCĂ SCUMPĂ

Care sînt preţurile în lume?

În ultima vreme, preţurile la carburanţi au scăzut practic la toate staţiile de alimentare din ţară. Bunăoară, benzina s-a ieftinit cu 10-25 de bani, în dependenţă de compania care importă şi comercializează produsele petroliere, costul unui litru Ai 95 coborînd de la 17,55-17,64 lei pînă la 17,35-17,54 lei. În timp ce litrul de motorină s-a ieftinit cu 27-40 de bani, scăzînd de la 16,75-16,79 lei pînă la 16,65-16,69 de bani. La fel, costul gazului lichefiat a dat în jos cu 15-40 de bani, după ce ceva vreme mai înainte cunoscuse o oarecare scumpire.

Potrivit explicaţiilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, acest val uşor al ieftinirilor de carburanţi a venit după ce în ultimele două luni preţurile de import la benzină au coborît de la 1063 pînă la 997 dolari SUA, la motorină, de la 1026 la 993 dolari SUA.

După ce s-au operat aceste modificări ale preţurilor la carburanţi ar fi de aflat cum arată costul unui litru de benzină sau motorină în RM faţă de cel din lume. Astfel, cea mai scumpă benzină din Europa se vinde în Norvegia, unde un litru de acest combustibil, în prezent, ajunge la echivalentul de peste 32,4 lei moldoveneşti. Adică, benzina în această ţară este de aproape două ori mai scumpă decît în Moldova. La fel, motorina în acest stat nordic este una dintre cele mai scumpe din Europa. Litrul costă aproape cît 28,5 lei de ai noştri. dar să nu vă vină să credeţi că norvegienii au revenit la căruţe sau la sănii. Pentru că în timp ce litrul de benzină sau motorină în Norvegia este de aproape două ori mai scump decît la noi, veniturile unui locuitor al acestei ţări nordice depăşeşte de peste 50 ori pe cele ale unui moldovean!

Aproape la fel de scumpă este benzina şi motorina în Italia şi Olanda, unde un litru de combustibil pentru mijloacele de transport auto costă în medie cam cît 30 de lei moldoveneşti. În Olanda doar motorina este niţel mai ieftină, mai puţin de 25 lei moldoveneşti litru. Dar să avem în vedere că şi în aceste ţări veniturile pe cap de locuitor sînt de 20-30 de ori mai mari decît în RM.

Chiar dacă facem o paralelă dintre preţurile la combustibil în Republica Moldova şi cele din Comunitatea Statelor Independente(CSI), le fel, vedem că la noi benzina şi motorina este mai scumpă, iar veniturile populaţiei mai mici faţă de unele din fostele republici sovietice. De exemplu, costul unui litru de benzină şi de motorină în Federaţia Rusă este în medie cu aproape 25 procente mai mic decît la noi şi face cam cît 13 lei moldoveneşti. În Belarus, preţul unui litru de carburanţi este mai jos de 13 lei de ai noştri. Cel mai ieftin combustibil din spaţiul post sovietic îl putem cumpăra în Kazahstan, unde un litru de benzină face mai puţin de 12 lei moldoveneşti. În acelaşi timp, veniturile pe cap de locuitor în aceste state sînt de 5-10 ori mai mari decît cele din RM. Acum să ne mai mire de ce moldoveanul nostru nu-şi poate rupe ochii de la Răsărit! Desigur, preţuri mici la benzină nu putem să avem, pentru că nu dispunem de zăcăminte de petrol, dar veniturile populaţiei putem să le ridicăm!

Cît priveşte vecinii noştri, preţurile la carburanţi variază în funcţie de care parte a ţării noastre se află aceste state. În Ucraina, situată la Răsărit, bunăoară, costul unui litru de benzină este puţin mai mic, cam 17,2 lei moldoveneşti, în timp ce la motorină diferenţa este mai mare, de 6-7 procente, un litru preţuind 15,4 lei moldoveneşti. România, de la Vest, are carburanţi mai scumpi decît la noi, în ciuda faptului că este una dintre puţinele state din Europa care are rezerve de petrol. Astfel, un litru de benzină este cu un sfert mai scump decît la noi, costînd aproape 2 lei moldoveneşti, iar cel de motorină se dovedeşte chiar aproape cu 40 procente mai înalt decît în RM, făcînd cît aproape cît 23 lei moldoveneşti. Dar, în ţara de peste Prut este posibilă o semnificativă scumpire a carburanţilor ca urmare a creşterii unor accize la combustibil.

Însă, oricum ai da, totuna, cetăţenii din ţările vecine au mai mari posibilităţii de a-şi face plinul autoturismelor proprii, pentru că veniturile pe cap de locuitor arată mai impunătoare. În România, acestea sînt de peste 4,5 ori peste ale moldovenilor, iar ale ucrainenilor de aproape 2 ori mai mari.

Pentru comparaţie, preţurile medii la benzină şi motorină în Uniunea Europeană şi în CSI se ridică la nivelul a 23-24 de lei moldoveneşti, adică cam cu 40 procente mai mari decît în Republica Moldova. Dincolo de acest spaţiu, bunăoară, în SUA, cu cea mai puternică economie din lume, un litru de benzină şi de motorină valorează cît aproape 13 lei moldoveneşti. Însă, un american îşi poate turna în rezervorul autoturismului lui într-o singură zi tot atîta benzină cît îşi poate permite moldoveanul într-o lună şi jumătate. Aceasta este diferenţa de venituri.

Cea mai ieftină benzină din lume o putem cumpăra în Kuweit, unde un litru costă mai puţin de 3 lei moldoveneşti, iar veniturile pe cap de locuitor sînt de 30 mai mari decît în Republica Moldova. Dat fiind că preferinţele multor trăitori ai ţării noastre, atunci cînd vine vorba de orientarea RM, sînt făcute în funcţie de preţurile la produsele petroliere, aş propune să aderăm la statul arab, Kuweit. Ei şi ce dacă ne despart alte state. Nici cu Rusia nu avem hotare comune.

Vlad LOGHIN