BENEFICIARII MAI MULTOR PLĂŢI SOCIALE AR PUTEA RIDICA BANII DE LA O SINGURĂ INSTITUŢIE FINANCIARĂ

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) propun modificarea legislaţiei astfel încît persoanele care beneficiază de două sau mai multe plăţi sociale să poată ridica banii de la o singură instituţie financiară.

Potrivit PLDM, proiectul de lege a fost elaborat în urma mai multor plîngeri din partea cetăţenilor, care susțin că pierd prea mult timp pentru deplasarea şi așteptarea la coadă, la două sau mai multe instituţii financiare, în cazul în care au de primit mai multe plăţi de asigurări sociale. De asemenea, în unele regiuni cetăţenii sînt nevoiţi să se deplaseze în alte localităţi pentru a ridica banii.

Amendamentul propus vine să completeze două articole din Legea privind sistemul public de asigurări sociale. Astfel, autorii propun ca în lege să fie prevăzut că plata drepturilor de asigurare socială va fi efectuată de către instituțiile financiare selectate în bază de concurs. Totodată, completările se referă la faptul că plata va fi efectuată de una și aceiași instituție, la alegerea beneficiarului, din cele selectate de Casă Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în urma concursului.

De asemenea, deputații PLDM propun modificarea și completarea Legii asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Astfel, plata îndemnizaţiei pentru transferarea temporară la altă muncă, cea de invaliditate, sau cea de deces să fie efectuată prin intermediul instituției financiare selectată în bază de concurs, nu de subdiviziunile structurale ale CNAS, cum este în prezent.