BECURILE FLUORESCENTE, O BOMBA CU CEAS PENTRU SANATATE

Becurile incandescente vechi nu se mai produc, cele cu halogen sînt mai scumpe, astfel că multă lume a ales becurile fluorescente ca să facă economie și să își modernizeze casa. Dar acestea sînt, de fapt, cele mai periculoase pentru sănătate. Iată de ce este bine să te ferești de ele.

Becurile fluorescente, recunoscute ușor după forma lor spiralată, sînt considerate cele mai economice. Ele sînt concepute să consume cu 25% mai puțină energie electrică decît becurile vechi. Dar ele funcționează pe baza unor substanțe periculoase pentru sănătate, care pot determina apariția cancerului și care afectează grav copiii și persoanele bolnave din cauza iradiațiilor pe care le produc.

 

Becurile fluorescente conțin mercur peste limitele admise

În medie, un bec fluorescent conține 5 g de mercur, dar, dacă se sparge într-o locuință obișnuită, concentrația de mercur devine de 20 de ori mai mare decît limita admisă.

Aceste becuri emit și radiații ultraviolete care afectează în numai cîțiva ani dezvoltarea și sănătatea copiilor. Ele pot provoca afecțiuni cronice și cancere la persoanele cu o imunitate scăzută și pot afecta pe termen lung chiar și organismele viguroase.

Dacă sînt puse la mai puțin de 2 metri de locul în care obișnuiești să te odihnești, poți simți în cîteva luni tot felul de manifestări ciudate precum migrene inexplicabile, anxietate, oboseală accentuată, incapacitate de concentrare și îți pot apărea pe piele mici erupții supărătoare.

Acesta este doar începutul pentru afecțiunile grave pe care le poți dobîndi în timp din cauza acestor becuri.

 

Ce alte substanțe cancerigene mai conțin

Pe lîngă mercur, care devine extrem de periculos în cazul în care spargi un astfel de bec, mai conțin fenoli, stiren și naftalină, care provoacă cancer de piele.

De asemenea, emit radiații ultraviolete și electromagnetice care pot produce transformări și denaturări la nivelul celulelor țesuturilor sănătoase, favorizînd apariția cancerului.

Sînt foarte periculoase dacă se sparg în casă și, după ce se ard, trebuie duse la un centru special de reciclare care poate colecta substanțele toxice.

Este mult mai bine să te ferești de astfel de becuri, să le elimini din casă decît să îți bați capul cu reciclarea lor sau să te confrunți cu probleme grave de sănătate peste cîțiva ani.

Becurile fluorescente nu mai sînt recomandate nici de Agenția Națională pentru Protecția Mediului din SUA care atrage atenția asupra pericolelor, în primul din cauza mercurului și a radiațiilor pe care le emit.

Sursa: libertatea.ro