Barbatul care a amenintat ca-l omoara pe Geert Wilders a fost arestat la Haga

Un bărbat a fost arestat de Poliţia olandeză, suspectat de pregătirea unui atac vizîndu-l pe deputatul de extremă dreapta Geert Wilders (foto), care vrea să lanseze o competiţie de caricaturi catalogată antiislamică, relatează AFP, potrivit news.ro. Liderul populist a anunţat, în Iunie, organizarea unui concurs de caricaturi cu Profetul Mahomed, în faţa sediului Parlamentului olandez, o iniţiativa care ar urma să se concretizeze la sfîrşitul Verii şi care a provocat numeroase critici. Într-o înregistrare video publicată pe Facebook, un bărbat în vîrstă de 26 de ani a evocat un atac vizîndu-l pe organizatorul concursului, ceea ce a alertat Poliţia. Tînărul a evocat, de asemenea, un atac vizînd Parlamentul, a precizat Poliţia Marţi, într-un comunicat în care adăuga că nu cunoaşte identitatea bărbatului.

”NCTb (Centrul de coordonare naţională a luptei împotriva terorismului) mi-a explicat că un bărbat ar fi spus pe Facebook că a venit în Olanda ca să mă ucidă”, a anunţat Wilders pe contul de Facebook. Bărbatul a fost reţinut Marţi dimineaţa la Gara Centrală din Haga, a anunţat Poliţia Marţi seara. Suspectul, care era interogat, urmează să fie prezentat în faţa unui judecător de instrucţie Vineri, precizează Poliţia.

”Este o nebunie ca acest lucru să aibă loc din cauza unui concurs de desene şi să plouă cu ameninţări cu moartea”, a apreciat Geert Wilders pe Twitter. Deputat şi lider al Partidului Libertăţii (PVV, extremă dreapta), Wilders este cunoscut prin poziţia sa virulentă împotriva islamului.

Săptămîna trecută, Pakistanul şi-a exprimat dezacordul puternic faţă de organizarea acestei competiţii, considerate ”blasfematoare” şi a convocat un diplomat de rang înalt la Islamabad. Concursul a fost catalogat drept ”iresponsabil” şi ”provocator” de către premierul olandez Mark Rutte, care a anunţat, cu toate acestea, că susţine libertatea de exprimare. Ministrul olandez de Externe, Stef Blok, a precizat că această competiţie nu este în nici un caz o iniţiativă a Guvernului.

În 2004, cineastul şi polemistul olandez Theo van Gogh a fost asasinat la Amsterdam de către un bărbat care voia să răzbune unele dintre filmele sale, considerat blasfemator la adresa islamului.