BARBATII SI FEMEILE VOR ALTCEVA DE LA PSIHOLOG

De la psiholog, bărbaţii vor un remediu rapid, iar femeile doresc să vorbească despre sentimentele lor. Aceasta este una dintre concluziile studiului realizat de Katie Holloway de la Universitatea din Portsmouth.

Cercetătorii au întrebat 20 de terapeuţi cu experienţă (psihologi clinicieni, consilieri psihologici şi psihoterapeuţi) dacă au identificat diferenţe de gen în munca lor. Toţi cei 20 de terapeuţi au spus că, în general, bărbaţii doresc un remediu rapid, iar femeile să vorbească despre sentimentele lor.

Într-un al doilea studiu, cercetătorii au întrebat 347 de subiecţi ce fel de terapie şi-ar dori, dacă ar avea nevoie de ajutor de specialitate.

Bărbaţii şi femeile din acest grup, dintre care jumătate au recunoscut că au primit o anumită formă de terapie, au prezentat mai multe similitudini în preferinţele lor, dar şi unele diferenţe-cheie. De exemplu, mai mulţi bărbaţi decît femei şi-au exprimat preferinţa pentru terapia care implică schimbul de informaţii şi primirea de sfaturi cu privire la preocupările lor în grupurile informale. Mai multe femei decît bărbaţi au preferat psihoterapia psihodinamică, dacă discuţia se concentrează asupra sentimentelor şi a evenimentelor din trecut.

Au existat şi diferenţe interesante la nivelul strategiilor de adaptare la stres: mai multe femei decît bărbaţi au ales confortul mîncării, în timp ce mai mulţi bărbaţi decît femei au optat pentru sex sau pornografie.

John Barry, de la University College din Londra, a declarat: „În ciuda faptului că se sinucid în număr de trei, patru ori mai mare decît femeile, bărbaţii nu caută ajutor psihologic la fel de mult ca ele. Acest lucru ar putea fi din cauză că tipurile de tratament oferite sînt mai puţin atrăgătoare pentru bărbaţi, deoarece în intervenţiile psihologice mai mult se vorbeşte decît se rezolvă probleme”.

„Este posibil ca bărbaţii să beneficieze la fel de mult ca şi femeile de pe urma discutării despre sentimente, dar dacă sentimentele sînt obiectivul terapiei, atunci unii bărbaţi se autoexclud. Studiul nostru a constatat că bărbaţii au mai multe şanse decît femeile să spună că terapiile prietenoase pentru bărbaţi sînt mai puţine”.

Sursa: sciencedaily.com