BARBATII SE INGRASA CIND SE INSOARASI SLABESC CIND DIVORTEAZA

Mariajul îi face pe bărbaţi să cîştige în greutate, iar primele zile de paternitate adaugă şi mai multe kilograme, arată noile cercetări de la Şcoala de Management a Universităţii din Bath. Studiul britanic arată că bărbaţii căsătoriţi au un indice de masă corporală mai mare decît omologii lor necăsătoriţi, adăugînd aproximativ 1,4 kg la greutate.

Nu există niciun efect asupra IMC-ului masculin dacă soţia rămîne gravidă dar, în primii ani de la naşterea bebeluşului, bărbaţii cîştigă în greutate. Perioada de dinainte şi după divorţ e caracterizată de o scădere a IMC masculin.

Constatările clarifică confuzia teoriilor concurente prezentate de oamenii de ştiinţă care leagă IMC de starea civilă. Se confirmă ideea că persoanele care sînt singure, dar care caută să se căsătorească, sînt mai motivate să rămînă în formă şi să facă mai multă mişcare, decît cei căsătoriţi.

Căsătoria duce la mai multe ocazii sociale, care implică alimente mai bogate sau mai multe mese regulate, pentru bărbaţi. În acelaşi timp, cuplurile căsătorite au o sănătate fizică mai bună din cauza sprijinului social sporit.

Dr. Joanna Syrda, economist, a declarat: „Este util ca indivizii să înţeleagă ce factori sociali pot influenţa creşterea în greutate, în special căsătoria şi statutul parental, astfel încît aceştia să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătate. Bărbaţii căsătoriţi,care doresc să evite creşterile IMC, trebuie să fie conştienţi de propriile motivaţii, comportamente şi obiceiuri alimentare”.

Avînd în vedere preocupările majore de sănătate publică cu privire la obezitate, este important să înţelegem factorii sociali care pot provoca fluctuaţii de greutate.

Impactul căsătoriei şi al statului parental asupra indicelui de masă corporală masculină au fost publicate în Social Science & Medicine.

Sursa: medicalxpress.com