BANII EUROPENILOR CHELTUIŢI FĂRĂ ROST

Viorica Cărare adaugă kilograme, concurenţa neloială ucide businessul din ţară

Acum două-trei luni, fotoreporterul portalului „Tribuna” a surprins un detaliu picant, plin de amuzament de la o şedinţa a Guvernului RM. Plesnise cusătura hainei în care era îmbrăcată Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei. Desigur, oricine poate să nimerească în asemenea situaţie jenantă, însă cazul stîngenitor al şefei de la Concurenţă nu este unul al întîmplării comice. Or, hainele crapă de dînsa, pentru că mai bine de un an de zile ea, şi instituţia pe care o conduce, taie frunză la cîini, practic, nu face nimic concret pentru a combate concurenţa neloială din ţară.

Încă toamna trecută a fost finisat proiectul Twinning, finanţat cu 1 milion de euro de către Uniunea Europeană, prin care s-a dorit consolidarea politicilor concurenţiale în ţara noastră. Au fost invitaţi experţi din Austria, România, Letonia pentru a ne ajuta să facem o lege a concurenţei la nivelul exigenţelor europene, să întocmim pentru prima dată o lege pentru reglementarea ajutorului de stat. Însă de îndată, ce legile respective au fost adoptate de Parlament, efectiv, s-a uitat de ele.

Or, din momentul votării lor la începutul toamnei trecute, n-am auzit ca autoritatea concurenţei să descopere vreun caz de concurenţă neloială, de tocmeli ilegale între agenţi economici, de înţelegeri de cartel, de abuz de poziţie dominantă, de concentrări economice, care afectează competitivitatea economiei noastre, majorează preţurile, etc. Aceasta în ciuda faptului că noua Lege a concurenţei, gîndită şi închegată cu ajutorul financiar al UE şi a experţilor străini, oferă posibilităţi suplimentare de a depista şi a-i pune la punct pe acei care vor să-şi impună regulile lor de joc în economie, în afaceri, tind să dicteze preţurile în ţară.

De fapt, site-ul instituţiei relata, la trecerea unui un an de la adoptarea noii legislaţii anticoncurenţiale, doar despre un singur caz de pornire a unei investigaţii la o întreprindere de prestare a serviciilor comunale din Floreşti. Aceasta în timp ce rezultatele unui sondaj al centrului de investigaţii sociologice şi de studii de market „CBS-AXA” vorbeşte că mii de migranţi moldoveni, care vor să investească banii lor cîştigaţi prin muncă peste hotare în afacerile din ţară, sînt siliţi să renunţe la acestea din cauza concurenţei neloiale.

Sau, piaţa asigurărilor din RM este acaparată de doi oligarhi prin intermediul a trei companii, cărora după calculele mele, le revin mai bine de jumătate din veniturile acumulate în sfera respectivă şi deci, deţin o poziţie dominantă, însă Consiliul Concurenţei se face că plouă. Mai grav, la momentul de faţă, are loc distrugerea celei mai vechi companii de asigurări din ţară, lucrătorii ei sînt daţi afară de la lucru, nu se pot angaja în alte companii, pentru că cineva a dat dispoziţie ca foştii salariaţi ai celei mai vechi companii, cîndva lider absolut al sectorului asigurărilor, să nu fie primiţi la lucru, iar Consiliul Concurenţei nu văd să manifeste nici un gram de interes faţă de acţiunile banditeşti care vor să distrugă spiritul concurenţei din respectivul sector al economiei ţării .

Între timp, mă uit cît de activi sînt colegii lor de peste Prut şi sînt uimit de insistenţa, de rezultatele acestora. Să zicem, Guvernul romîn a decis să privatizeze calea ferată. A organizat licitaţia, după care a fost numit viitorul proprietar. Dar, să vedeţi, autoritatea de concurenţă din ţară vecină, de îndată ce s-a anunţat cîştigătorul licitaţiei, a sărit să verifice legalitatea condiţiilor de privatizare. Pe cînd, la noi vuieşte ţara din cauza privatizărilor, concesiunilor suspicioase ale proprietăţilor statului, iar Consiliul Concurenţei tace de parcă ar fi cu sediul pe altă planetă, dar, probabil, şi acolo ar răzbate larma nemulţumirilor poporului nostru.

La fel, reprezentanţii Consiliul Concurenţei din Romînia cîştigă în instanţele de judecată procese de seci de milioane de euro, ca măsură de pedeapsă a unor companii gigantice pentru ignorarea legislaţiei concurenţiale, în timp ce colegii lor de la Chişinău sînt preocupaţi cum să cheltuiască mai cu fast veniturile din salariile lor, care după majorarea lor din vară, sînt unele dintre cele mai mari din ţară.

Amintesc că au fost şi timpuri, cînd autoritatea concurenţei din ţară, pe atunci Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, deşi avea un suport legal firav, reuşea să le facă zile fripte agenţilor economici, mahărilor care încercau să-şi subordoneze sectoare întregi ale economiei, să profite de situaţia de monopolist şi să obţină venituri fabuloase din scumpirea mărfurilor, serviciilor lor. Am folosit rezultatele controalelor realizate de colaboratorii instituţiei respective ca material doveditor pentru articolele mele. Dar iată că s-a schimbat nu doar denumirea instituţiei, ci şi conducerea ei. În locul persoanelor cinstite, cu voinţă şi fermitate de a lupta cu manifestările anticoncurenţiale, la cîrma acesteia au venit nişte indivizi suspecţi, cu biografiile pătate.

A rămas doar Viorica Cărare, care şi-a păstrat postul de conducător al instituţiei, după cum am fost informat, tocmai datorită susţinerii condiţionate din partea unuia dintre cei mai mari oligarhi ai ţării, unul dintre acei care ţin să pună laba pe sectorul de asigurări al ţării. A doua persoană în Consiliul Concurenţei a devenit Mihai Cibotaru, care a fost dat jos de către Parlamentul ţării din fotoliul de conducător al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, pentru că nu a intervenit la timpul potrivit pentru a opri atacurile rider asupra băncilor autohtone acum cîţiva ani şi care ar trebui să se bucure de pensia grasă de fost lucrător al serviciului de securitate. În fine, un alt ins cu trecut dubios, care a ajuns la conducerea Consiliului Concurenţei, este un oarecare Emil Guţu, despre care s-a scris şi s-a vorbit că a fost reţinut pentru mită de către angajaţii CNA.

Fiţi siguri, cu o asemenea garnitură de personaje blamate public la conducerea Consiliului Concurenţei, concurenţa liberă nu este posibilă în economia, în mediul de afaceri al ţării. Toate domeniile ei vor fi trece în stăpînirea unor oligarhi şi a unor infractori. Instituţia concurenţei va fi folosită doar ca bîtă de intimidare, de distrugere a persoanelor care vor dori să aibă propriile lor afaceri, după cum denotă şi rezultatele sondajului „CBS-AXA”.

Vlad LOGHIN