BANCA MONDIALA: AUDITUL BANCILOR MOLDOVENESTI INTIRZIE NEJUSTIFICAT

Furtul ar putea fi mai mare de un miliard de dolari

Banca Naţională a Moldovei a acordat credite de urgenţă băncilor implicate în furtul miliardului Republica Moldova este deconectată de un an de la finanţări externe iar auditul celor trei bănci implicate în ”jaful secolului” întîrzie să apară. În consecinţă, dimensiunea exactă a fraudelor comise cu complicitatea sistemului bancar moldovenesc nu poate fi apreciată.

Publicaţia The Economist îl citează Vineri, 29 Ianuarie, pe reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Alex Kremer, care a exprimat îngrijorarea legată de faptul că rapoartele de audit nu sînt nici în prezent finalizate. ”Dacă se va dovedi că s-au furat mai mulţi bani din bănci, atunci este posibil ca cei 3 milioane de moldoveni exasperaţi să dea în clocot”, scrie The Economist.

Banca Centrală a Moldovei (BNM) a recunoscut că trei instituţii financiare de la Chişinău au acordat, pe baza unor garanţii false, împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari. Este vorba despre Banca de Economii, despre Banca Socială şi despre Unibank, care împreună deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării. Creditele au fost acordate chiar înainte de alegerile parlamentare organizate la sfîrşitul lunii noiembrie 2014 şi încă nu se cunosc beneficiarii reali ai acestor fonduri.

După descoperirea fraudei, Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială au primit un credit de urgenţă de 9,4 miliarde de lei moldoveneşti (aproximativ 700 milioane de dolari) pentru a evita falimentul. Creditul trebuia rambursat la 27 Martie 2015, dar acest lucru nu s-a întîmplat. În paralel cu anchetele judiciare oficiale, care nu au nici un rezultat oficial anunţat, Banca Naţională a impus auditul celor trei bănci implicate în fraudă, însă acest audit, care a început oficial în Ianuarie 2015, nu este finalizat.

Există însă două rapoarte preliminarii: unul elaborat de o comisie parlamentară, altul de firma de investigaţii Kroll. În ambele se spune că ocupaţia de bază a celor trei bănci implicate în scandal a fost comiterea de fraude.

Una dintre principalele revendicări ale protestatarilor de la Chişinău vizează finalizarea anchetelor privind furtul miliardului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.

Noul Guvern de la Chişinău, condus de un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, nu are pe lista de priorităţi anunţată public finalizarea anchetei derulate asupra sistemului bancar din Republica Moldova.

Sursa: cursdeguvernare.ro