BANCA EUROPEANA DE INVESTITII VA AVEA O REPREZENTANTA LA CHISINAU

Reprezentanţa Băncii Europene de Investiţii îşi începe activitatea în Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de către Prim-ministrul Chiril Gaburici şi Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Wilhelm Molterer, aflat în vizită la Chişinău. De menţionat că decizia băncii privind extinderea activităţii sale în Republica Moldova a fost anunţată în octombrie 2014, iar Acordul, semnat astăzi, vine să asigure cadrul juridic necesar funcţionării acestui oficiu în ţara noastră.

Prim-ministrul a menţionat că prezenţa Băncii Europene de Investiţii la Chişinău va asigura valorificarea potenţialului de cooperare, inclusiv în procesul realizării obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Reprezentanţa Băncii Europene de Investiţii la Chişinău va oferi mai multe avantaje Republicii Moldova. Vom avea acces la proiectele noi ale BEI, vom progresa în relaţiile de cooperare cu această instituţie şi, în acelaşi timp, împreună cu partenerii noştri, vom avansa în realizarea obiectivului de integrare europeană”, a spus Chiril Gaburici.

Prim-ministrul a apreciat înalt sprijinul acordat de BEI în realizarea proiectelor de dezvoltare de importanţă strategică pentru Republica Moldova, menţionînd investiţiile BEI în sectoare precum cel energetic, agricultură, infrastructura drumurilor. Totodată, Premierul a exprimat interesul ţării noastre pentru extinderea acestei colaborări în vederea lansării unor noi proiecte ce vizează aprovizionarea cu apă potabilă, protecţia mediului, precum şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Prim-ministrul a reconfirmat angajamentul Guvernului de la Chişinău pentru promovarea politicilor de modernizare a ţării şi a menţionat că Republica Moldova mizează în continuare pe susţinerea şi cooperarea cu BEI şi alţi parteneri de dezvoltare.

La rîndul său, Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii a menţionat că evenimentul de astăzi este un pas important pentru relaţiile bilaterale, precizînd că Republica Moldova este lider între ţările Parteneriatului Estic şi beneficiază de asistenţă financiară considerabilă din partea BEI. Oficialul a confirmat că instituţia pe care o reprezintă împărtăşeşte priorităţile de cooperare, punctate de partenerii moldoveni şi a exprimat convingerea că proiectele comune vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.

„Banca Europeană de Investiţii este pregătită nu doar să continue colaborarea cu Republica Moldova, dar şi să-şi intensifice activitatea aici, pentru că sîntem foarte interesaţi să susţinem perspectiva europeană a acestei ţări”, a declarat Wilhelm Molterer.

Evenimentul de semnare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi BEI a fost anticipat de o întrevedere a Premierului Chiril Gaburici cu Vicepreşedintele Wilhelm Molterer. În cadrul discuţiei, cei doi oficiali au trecut în revistă portofoliul de proiecte aflate în derulare în ţara noastră şi cele de perspectivă. De asemenea, s-a convenit asupra noilor priorităţi şi domenii de interes comun.

Pînă în prezent, Republica Moldova a semnat 13 acorduri de finanţare cu BEI, care oferă acces autorităţilor publice şi sectorului privat la fonduri în valoare de circa 557,5 milioane euro. O parte considerabilă a împrumuturilor BEI au fost însoţite şi de granturi ale UE. Printre proiectele comune de importanţă majoră, lansate pe parcursul ultimilor ani, se numără: Livada Moldovei, Proiectul de alimentare cu apă în regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova, Proiectul de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare în municipiul Chişinău, Reabilitarea drumurilor în municipiul Chişinău, Proiectul de reabilitare a Reţelelor de Transport Electric, Programul de restructurare a Sectorului Vitivinicol.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
02.04.24 - 12:29
09.04.24 - 12:16