BANCA DE ECONOMII, BANCA SOCIALA SI UNIBANK VOR FI LICHIDATE PINA LA 9 OCTOMBRIE 2015

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a anunţat începutul procesului de lichidare a celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Anunţul a fost făcut de Premier după şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF), care a avut loc la Guvern. 

„Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară nu ia decizii cu caracter obligatoriu pentru executare. Comitetul analizează anumite situaţii, formulează anumite recomandări. Dacă se ajunge la un consens pe anumite situaţii, aceste recomandări se pun în practică. Am negociat un Memorandum între Guvern şi Banca Naţională privind acţiunile care trebuie să le întreprindă instituţiile guvernamentale ce ţin de transferul corect şi echilibrat al conturilor trezoreriale, obligaţiunilor de plată a pensiilor şi altor plăţi sociale, dar şi obligaţiunile Băncii Naţionale. Aceste măsuri ar urma să ducă la însănătoşirea sistemului bancar al ţării noastre”, a subliniat Prim-ministrul.

Totodată, Valeriu Streleţ a menţionat că în cadrul şedinţei CNSF s-a discutat şi despre soarta angajaţilor Băncii de Economii, Băncii Socială şi a celor de la Unibank.

„Planurile de reangajare a acestor specialişti, care nu sînt vinovaţi cu nimic că aceste trei bănci au intrat în dificultate, vor fi anunţate de noi în viitorul apropiat. Infrastructura bancară a acestor entităţi ar putea trece în proprietatea altor bănci, care vor plăti bani pentru asta, dar cu o condiţie - să-şi păstreze profilul de activitate şi să reangajeze personalul”, a mai spus şeful Executivului.

Prim-ministrul a anunţat şi o dată limită de finalizare a procesului de lichidare a celor trei bănci – 9 octombrie 2015.