BANANELE DIMINUEAZA RISCUL DE INFARCT CU 40%

De multe ori, bananele sînt considerate doar un desert sănătos sau o gustare, în lipsă de altceva. Însă, aceste fructe, consumate de milenii, sînt atît de lăudate de oamenii de ştiinţă, încît merită să li se acorde mult mai multă importanţă în alimentaţia zilnică, mai ales că sînt uşor de găsit.

 

Îmbunătăţesc memoria şi reflexele

Aceste fructe conţin din belşug tirozină, unul dintre aminoacizii elementari ai proteinelor, ce îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi reflexele. Tirozina este esenţială în sinteza unor compuşi importanţi ca dopamina şi adrenalina. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Leiden, Olanda, s-a demonstrat eficacitatea unui supliment bazat pe aceasta asupra îmbunătăţirii atenţiei, concentrării şi a reacţiei. De asemenea, alte cercetări au demonstrat că cei 200 de elevi ai unei şcoli din Marea Britanie, care au primit cîte o banană de trei ori pe zi, au obţinut rezultate mai bune la examene. Astfel, aceste fructe tropicale sînt recomandate în toate situaţiile în care sînt importante facultăţile intelectuale, cum ar fi perioadele de examene, condusul maşinii şi alte activităţi mentale susţinute.

 

„Rezervoare” de potasiu

Un alt element ce predomină în aceste fructe este potasiul, fiind foarte recomandate în special copiilor, persoanelor aflate în convalescenţă şi bătrînilor. O banană mare, care are doar 140 de calorii, conţine 602 mg potasiu, 2 g proteine, 4 g fibre şi 36 g carbohidraţi, laolaltă cu vitaminele A, B şi B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, zinc şi fier. Datorită acestuia din urmă, bananele sînt bune şi pentru pacienţii cu anemie, stimulînd corpul să producă hemoglobină. De asemenea, potasiul poate împiedica eliminarea calciului prin urină în cazul unui consum excesiv de sare. Aşadar, consumul frecvent de banane este important pentru ca organismul să asimileze mai bine calciul şi să avem oase sănătoase.

 

Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol

Cantitatea mare de potasiu contribuie şi la o bună presiune arterială, mai ales că bananele au şi foarte puţin sodiu. Anumite studii recomandă consumul acestor fructe în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, pentru a regla tensiunea şi pentru a preveni infarctul. De altfel, potrivit unui studiu publicat în revista „The New England Journal of Medicine”, persoanele care consumă banane în mod regulat îşi reduc riscul de infarct cu pînă la 40%.

 

Trimit oxigen creierului

Conform mai multor studii, bananele ajută la o mai bună stare de spirit datorită conţinutului mare de vitamine B, magneziu şi triptofan, un tip de proteină pe care organismul îl transformă în serotonină, substanţă care relaxează şi aduce o stare de bine. Ele sînt bune în perioadele de stres, pentru că relaxează sistemul nervos, ajută la normalizarea ritmului cardiac, protejează metabolismul şi trimit oxigen creierului.

 

Recomandate în caz de ulcer

Deşi despre banane se spune, în mod eronat, că ar constipa, ele sînt bogate în fibre, fapt ce ajută la o bună funcţionare a tranzitului intestinal. Aceste fructe conţin o fibră solubilă numită hidrocoloid, care ajută la normalizarea mişcărilor tractului digestiv şi îndepărtează starea de constipaţie. De asemenea, e bine de ştiut că banana este singurul fruct ce poate fi mîncat crud fără a face rău celor suferinzi de ulcer, deoarece conţine antiacizi, care neutralizează aciditatea crescută din stomac şi reduc iritaţiile. Practic, bananele ajută la activarea celulelor ce compun peretele stomacului şi care produc un mucus protector şi, în plus, contribuie la eliminarea bacteriei cunoscute ca fiind cauza principală a ulcerului de stomac.

 

Apără de cancerul de rinichi

În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că bananele ajută organismul să prevină cancerul de rinichi, o boală cu care sînt diagnosticate, în medie, 190.000 de persoane pe an şi care este cauzată de fumat, hipertensiune, obezitate şi poluare. Capacitatea de a ţine la distanţă această afecţiune este datorată conţinutului ridicat de acid fenolic, care protejează funcţiile rinichilor.

 

Previn infecţiile

Printre vitaminele aflate în cantităţi considerabile în banane se numără cele din complexul B. Vitamina B2 ajută ficatul să elimine toxinele, B6 întăreşte sistemele nervos şi imunitar şi reglează nivelul zahărului din sînge, iar vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, este o importantă sursă de energie. În plus, vitamina C contribuie la producerea colagenului prezent în piele, în cartilaje, în ligamente şi în tendoane şi previne infecţiile.

Bune în curele de slăbire

Una dintre părerile greşite despre banane este că îngraşă. Acest lucru poate fi adevărat numai dacă se depăşeşte numărul de calorii recomandat într-o zi, în funcţie de vîrstă şi de activitatea fizică. Altfel, bananele sînt chiar indicate în diete, în special pentru că alungă senzaţia de foame excesivă prin controlarea nivelului de zahăr din sînge. Aşadar, dacă doriţi să slăbiţi, consumaţi una-două banane pe post de gustare şi veţi rezista mai uşor pînă la următoarea masă principală.

Consumul a cel puţin trei banane pe zi previne degenerescenţa maculară, cauza principală a pierderii vederii la persoanele în vîrstă.

  • Înţepăturile de insecte trec mai repede dacă frecaţi locul cu partea interioară a cojii de banană, iar dacă frecaţi regulat dinţii cu partea interioară a cojii de banană veţi avea o dantură mai albă.

După revista „Taifasuri”

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
05.03.24 - 18:52