AVOCATII BRITANICI AVERTIZEAZA DESPRE INCALCAREA DREPTURILOR OMULUI IN TURCIA

Guvernul Turciei provoacă "încălcări sistematice ale drepturilor omului" în sistemul său judiciar, poliţie şi mass-media, potrivit unui raport extrem de critic întocmit de către avocaţii Britanici seniori, care a fost comandat de unul dintre adversarii exilaţi ai preşedintelui Erdoğan. Raportul critic lung de 95 de pagini, susţine că partidul de guvernămînt AK a intervenit pentru a produce „inerţia” instanţelor de judecată, site-uri cenzurate, restricţionarea libertăţii de exprimare, muşamalizarea investigaţiilor de corupţie şi reţinerea şi tratamentul degradant fata de deţinuţi.

Raportul scris de către Lordul Woolf, fostul lord conducător justiţiar, Sir Edward Garnier QC, fostul reprezentant general conservator MP, prof. Sir Jeffrey Jowell QC, directorul Centrului Bingham pentru Statul de Drept, şi Sarah Palin, avocat specializat în Dreptul Mass-media. Ancheta lor a fost finanţată de către Fundaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor din SUA, al cărei preşedinte de onoare este clericul islamic Fethullah Gülen, fostul aliat a lui Erdoğan, care i-a devenit un critic public. Anul trecut, instanţa turcească a declarat emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Gulen.

Raportul avocaţilor s-a axat pe mişcarea lui Gülen „Hizmet”, care a declara că susţinătorii săi au avut de suferit o epurare sistematica, că au fost înlăturaţi pînă la 40.000 de angajaţi din funcţiile publice, au fost făcute arestări în masa, iar în unele cazuri acestea s-au soldat cu diferite perioade de detenţie. Începînd cu acuzaţiile de corupţie împotriva lui Erdogan şi miniştrii săi începînd cu Decembrie 2013, raportul s-a bazat mai curînd pe documente justificative, decît în baza unor vizite pentru a observa procesele sau de a intervieva martorii în Turcia, iar înregistrările demonstrează o continuă încălcare a dreptului omului.

„Noi am analizat acţiunile întreprinse de către Guvernul Turciei şi agenţii săi din Decembrie 2013 şi am tras concluzia unanimă că este un proces distinct de regres, în calea procesului de reformă, despre care se vorbeşte din 2005, de cînd Turcia a început discuţiile de integrare în Uniunea Europeană”, declară cei patru autori britanici.

„Am observat un serios regres în Turcia şi în ceea ce priveşte respectul pentru drepturile omului si, în special, pentru libertatea de exprimare şi statul de drept. Din perspectiva legilor internaţionale privind drepturilor omului, considerăm că Guvernul turc a comis încălcări semnificative ale dreptului omului împotriva susţinătorilor mişcării lui Gülen, ceea ce atrage întreprinderea de acţiuni legale la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, în lipsa unor îmbunătăţiri corespunzătoare în Turcia.”

Media şi sistemul de justiţie penală, în particular, spun autorii, au fost vizate. Emisiile posturile de Radio si TV a fost suspendată. Reţelele de socializare au fost supuse unor interdicţii, care autorizează eliminarea conţinuturilor de pe site-uri, în unele cazuri, fără obţinerea unui ordin judecătoresc mai întîi, se constată în raport. Arestarea şi detenţia jurnaliştilor, directorilor mass-media, a ofiţerilor de poliţie, procurorilor publici şi judecătorilor care sînt consideraţi a fi suporterii mişcării Hizmet, precum şi tratamentul lor în custodie, au ridicat serioase întrebări şi au produs îngrijorări cu privire la violarea dreptului lor la libertate şi securitate,” se mai notează.

Raportul identifică una dintre cele mai proeminente victime ca fiind Hidayet Karaca, directorul executive al Samanyolu Media Group, care a fost arestat în Decembrie anul trecut, cu aducerea unor „acuzaţii dubioase” de creare a unor organizaţii teroriste. Karaca, Ekrem Dumanlı, editorul şef al publicaţiei Zaman, şi alţi jurnalişti, producători şi scenarişti de dramă de televiziune sînt acuzaţi de conspirare împotriva unui grup Islamist. Karaca şi alţi 63 de ofiţeri de poliţie reţinuţi rămîn în detenţie, spune raportul, „cu toate că a fost eliberat un ordin de o instanţă competent”, pentru eliberarea lor pe cauţiune.

Raportul estimează că aproximativ 40.000 de ofiţeri, funcţionari publici, judecători şi procurori au fost înlăturaţi de la posturile lor din Decembrie 2003, de cînd a fost demarată investigaţia de corupţie de către cercul de oameni apropiaţi lui Erdoğan.

Sir Edward Garnier a declarat pentru The Guardian: „Dat fiind faptul că instanţele (turceşti) sînt subminate…, e lipsă de orice posibilitate reală de remediere, reformare a instanţelor naţionale. ”Curtea Constituţională rămîne „ultima bucată”, a adăugat el, dar este copleşită de procese. Este posibil, credem noi, pentru cei care sînt vătămaţi, să mergem direct la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO). Ei vor trebui să se consulte juridic, însă situaţia din Turcia nu este prea pozitivă. Anul trecut, CEDO a pronunţat 101 de sentinţe împotriva Turciei, confirmînd violarea drepturilor omului. Doar Rusia a pierdut mai multe cazuri la Strasbourg.

Raportul notează despre înrăutăţirea drepturilor omului în Turcia din cauza reacţiei „represive” a Guvernului faţă de demonstraţiile populare Gezi Park împotriva Guvernului de la Istanbul. Alp Aslandoğan, purtătorul de cuvînt al Federaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor, a declarat pentru The Guardian: „A avut loc subjugarea justiţiei şi mass-media. Mişcarea Gülen a fost aleasă drept ţap ispăşitor pentru a justifica acţiunile autoritare ale Guvernului.” Ambasada Turciei nu a răspuns cererii de a comenta situaţiile cuprinse în raport.

Sursa: theguardian.com