AVIONUL SU-25SM3: ULTIMA REINCARNARE A "TANCULUI ZBURATOR" RUSESC

Forțele Aerospațiale Ruse urmează să primească în dotare mai mult de zece avioane avansate Su-25SM3 înainte de sfîrșitul acestui an. Viktor Pryadka, șeful Alianței Tehnologice Avintel, a declarat pentru Sputnik că ultimul Su-25 prezintă un mare potențial.

Viktror Pryadka, expert rus în aviație, a lăudat în mod special marele potențial al aparatului de zbor Su-25, relatează Sputnik International.

Viktror Pryadka a reamintit că dezvoltarea modelului Su-25, supranumit Grach (Rook), a fost inițiat de designerul de aeronave Oleg Samoilovich, care a lucrat la Sukhoi Design Office din Rusia ca adjunct general în proiectări.

"Avînd în vedere ideea de a dezvolta, de fapt, un "rezervor de zbor" care să poată aborda diferite ținte în timp ce se află în aer. Avionul blindat Su-25 are o serie de modificări care indică faptul că această aeronavă a avut un mare potențial de la bun început", a spus Pryadka.

Referindu-se la modelul Su-25SM3, el a subliniat în mod specific eficiența și supraviețuirea sporită a aeronavei, obținută prin instalarea unui armament mai precis care îi ajută să contracareze atacurile inamice ale avioanelor.

"Avionul este echipat cu două motoare și dacă un motor este distrus, Su-25SM3 va fi capabil să continue zborul și să se întoarcă pe aeroport", a spus Pryadka.

Avionul este capabil să distrugă țintele ziua sau noaptea, în toate condițiile meteorologice. Sistemul de protecție aeriană face aeronava practic invulnerabilă pentru apărarea aeriană a inamicului.

Su-25SM3 este o versiune extensivă modernizată a modelului Su-25, care a intrat în funcțiune la începutul anilor 1980.

La începutul acestei săptămîni, ziarul rus Izvestia a citat o sursă din cadrul Statului Major General al Forțelor Aerospațiale din Rusia, spunînd că peste zece aparate Su-25SM3 vor fi puse în funcțiune pînă la sfîrșitul anului.

În 2018, Su-25M3 va fi furnizat Unităților de Aviație de Asalt în Transbaikalia și Extremul Orient. Modelul Su-25 este acum cel mai dificil de doborît avion din lume.

Sursa: sputnik.md