Avioane cu lucratori agricoli Est-europeni continua sa soseasca in Germania

Mai multe avioane cu lucrători sezonieri Est-europeni au sosit Joi pe aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Dusseldorf, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspîndirii pandemiei cauzate de noul coronavirus, transmite dpa, scrie agerpres. Fermierii germani s-au declarat uşuraţi că vor putea aduce lucrători pentru culturile de sezon, precum sparanghelul alb, o delicatesă de sezon. ”Drept rezultat al acestui aranjament, fermierii noştri pot continua să funcţioneze”, a afirmat Joachim Rukwied, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, adăugînd că speră că şi lucrători germani se vor înrola în dificila activitate de recoltare.

Trei avioane cu un total de 530 de lucrători români au sosit pe aeroportul Schonefeld din Berlin. Alte avioane, plecate tot din România, au aterizat la Dusseldorf şi Hamburg. Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme. Încă un avion urmează să sosească Vineri în oraşul Karlsruhe, din Sud-Vestul Germaniei.

Potrivit dpa, România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar Guvernul german a ajuns săptămîna trecută la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmînd să aibă loc pe parcursul lunilor Aprilie şi Mai.

Un total de 20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi pînă acum, a declarat la Koln o purtătoare de cuvînt a companiei Eurowings.