Avertismentul unui general american

Un război în Europa nu este de neconceput

Generalul Stanley McChrystal a fost unul dintre criticii administrației Barack Obama. „Vreţi să mă întrebaţi despre vicepreşedintele Biden? Cine-i ăsta?“, spunea McChrystal în fața presei, în 2010. A plătit cu funcția: președintele Obama l-a retras de la conducerea forțelor ISAF din Afganistan, unde a fost înlocuit de mai docilul David Petraeus. McChrystal a sprijinit apoi candidatura lui Donald Trump. Într-un recent interviu pentru revista Prism, generalul în retragere lansează două avertismente care dau fiori reci întregii lumi și în special Europei.

„Prima îngrijorare ține de ascensiunea naționalismului marilor puteri; ascensiunea Chinei, a Rusiei, ambele suficient de puternice pentru a reveni la obiectivele naționaliste. Rusia încearcă să revină în Ucraina și poate și în țările baltice, să se reafirme. Este o mișcare de flux și reflux a puterilor care durează de sute de ani. Nu cred că sfîrșitul istoriei a fost în 1989, suntem din nou în istorie. Un război în Europa nu este de neconceput. Cei care vor să creadă că așa ceva este imposibil s-ar putea să aibă o surpriză. Trebuie să ținem cont de politica marilor puteri, nu ne putem preface că au dispărut“, a spus Stanley McChrystal.

Vom renunța la drepturi și libertăți

„Al doilea factor de îngrijorare este că tehnologia și industrializarea au nivelat diferențele. Fiecare poate avea de partea sa o forță distructivă; poți cumpăra o dronă ieftină, pui pe ea o grenadă și dispui de o armă de precizie. Tehnologia a creat problema, pentru că le permite oamenilor să facă lucruri incredibil de distructive. Pe de altă parte, tehnologia permite societății să-i urmărească pe oameni. Această capacitate de a urmări oamenii și de a controla populația va crea multă tensiune. Cred că vom avea tot mai multe măsuri de control al populației. Vom renunța la mai multe libertăți decît ne imaginăm, pentru că vrem securitate. Sunt țări în care nu sunt atît de multe libertăți și acolo acest fenomen poate nu este observat, dar noi intrăm într-o perioadă în care va trebui să facem alegerea asta. Iar alegerea pare să fie în favoarea renunțării la libertăți, în schimbul securității.“

Sursa: Cotidianul.ro